Hashimoto tiroditli hastalarda d vitamin metabolizması; 25(OH) D vitamini, 1,25 (oh)2 d vitamini oranı
Vitamin D metabolism in hashimoto thyroiditis; 25(OH) vitamin D and 1,25(OH)2 vitamin D ratio
- Tez No: 576379
- Danışmanlar: PROF. DR. SAADET OLCAY EVLİYAOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hashimoto Tiroiditi, D vitamini, 25(OH) D vitamini, 25(OH)2 D vitamin, Hashimoto Thyroiditis, 25(OH) vitamin D, 25(OH)2 vitamin D
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Giriş: D vitamini, hayatsal önemi fazla olan ve ilk keşfedilen hormonlardan birisidir. Başlıca Ca , P metabolizması ile ilgili olmasının yanında immünolojik işlevler üzerine de önemli etkileri vardır. D vitamini eksikliğinin, otoimmün hastalıklar ile ilişkisi birçok çalışmanın konusu olmuştur. Amaç: Biz çalışmamızda, Hashimoto Tiroiditlerinde, D vitamini metabolizmasını daha iyi anlayabilmek için, D vitamininin depo şekli olan serum 25(OH) D vitamini yanında etkin şekli olan 1,25(OH)2 D vitamin serum düzeylerini belirlemeyi ve aralarındaki oranı hesaplayarak HT'li olguları ve kontrol grubu ile karşılaştırmayı amaçladık. Hastalar ve Yöntem: İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Endokrin Polikliniğine başvurmuş 51 HT'li olgu ile Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Genel Polikliniğine başvurmuş 51sağlıklı kontrol olgu çalışmaya dahil edildi. D vitamini metabolizmasının karşılaştırılması için; her iki gruptaki olguların serum kalsiyum, fosfor, alkalen fosfataz, parathormon, 25(OH) D vitamini, 1,25(OH)2 D vitamini düzeyleri belirlendi ve 25(OH) D vitamini,/1,25(OH)2 D vitamini oranları hesaplandı. Bu çalışma prospektif kesitsel-analitik tipte bir çalışmadır. Bulgular: Hashimoto Tiroiditli 51 olgunun %86,3 (n=44)'i kız, %13,7 (n=7)'i erkekti. Kontrol grubuna dahil olan 51 olgunun %39,2 (n=20)'i kız, %60,8 (n=31)'i erkekti. Hashimoto tiroiditli olguların yaş ortalaması 13,3±3,2 yıl, kontrol grubunun ise 13,3±3,3 yıl olarak bulundu. Her iki grup arasında ağırlık SDS'si hariç diğer antropometrik değerlendirmeler farklı bulunmadı. Hashimoto Tiroidit'li olgularda ve kontrol grubunda D vitamini eksikliği ve yetersizliği oranları sırasıyla %62,8 ve %74,5 idi. Hashimoto Tiroidit'li olgular ile kontrol grubu arasında 25(OH) D vitamini, 1,25(OH)2D vitamini düzeyleri ve 25(OH) D/1,25(OH)2 D oranları açısından anlamlı fark mevcut değildi (p>0,05). Sonuç: Hashimoto tiroiditli olgular ve kontrol grubunda D vitamini eksikliği ve yetersizliği oranı yüksek bulunmakla beraber her iki grup arasında 25(OH) D vitamini, 1,25(OH)2D vitamini düzeyleri ve 25(OH) D /1,25(OH)2D vitamini oranları arasında bir fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Background: Vitamin D is one of the first discovered hormones which has a vital importance. In addition to being related to Ca, P metabolism, it also has important effects on immunological functions. Several studies are conducted on the relation of vitamin D deficiency with autoimmune diseases in the past. Study Objective: This study aims to compare serum levles of depot form 25 (OH) vitamin D, active form 1,25(OH)2 vitamin and the ratio of 25 (OH) vitamin D to 1,25(OH)2 vitamin D between the patients with Hashimoto Thyroiditis (HT) and control group in order to better understand vitamin D metabolism in HT. Study Population and Methods: This prospective, analytical cross-sectional study was conducted at Istanbul University, Cerrahpasa Faculty of Medicine, Department of Pediatrics. A total of 51 patients with HT who admitted to outpatient clinics of the department of pediatrics and pediatric endocrinology; and 51 healthy volunteer included in the study. Plasma Ca, P, alkaline phosphatase, parathormone, 25(OH) vitamin D, 1,25(OH)2 vitamin D were measured and 25(OH) vitamin D/1,25(OH)2 vitamin D ratio was calculated. Results: Among the participants, 86.3% (n=44) were female, 13,7% (n=7) were male in HT group and 39.2% (n=20) were female and 13,7 (n=7) were male in control group. Mean age was 13,3±3,2 in HT and 13,3±3,3 was in control group. There was no significant difference between the anthropometric measurements other than the weight SDS. Vitamin D deficiency and insufficiency rates in HT and control group were %62,8 ve %74,5, respectively. There was no statistically significant difference between 25(OH) vitamin D, 1,25(OH)2 vitamin D and 25(OH) D/1,25(OH)2D ratio (p>0,05). Conclusion: Although vitamin D deficiency and insufficiency was found to be more common in the patients with HT, there was no statistically significant difference in 25(OH) vitamin D, 1,25(OH)2 vitamin D and 25(OH) D/1,25(OH)2D ratio between 2 groups.