Kültürel açıdan Malatya İli, Kürecik Nahiyesi, Durulova Mahallesi'nde müzik uygulamaları
The music studies in terms of cultural in Durulova, a quarter of Küreci̇k district in Malatya Province
- Tez No: 576400
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BANU MUSTAN DÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Sosyoloji, Music, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kürecik, Durulova, İnançsal Müzik, İnanç Dışı Müzik, İnanç Müziği Etnolojisi, Kürecik, Durulova, Religious Music, Non-religious Music, Ethnology of Religious Music
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Bilimleri ve Teknolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu araştırmanın amacı, Malatya İli Kürecik Nahiyesi, Durulova Mahallesi'ndeki müzik uygulamalarını, kültür, gelenek ve diaspora açısından değerlendirmektir. Araştırma dört bölümden oluşmaktadır. Durulova Mahallesi, etnik olarak Alevi yoğunluğa sahip olduğu için hem inançsal hem de inanç dışı özgün müzik uygulamalarına sahiptir. Durulova halkı, Sinemilli ocağına bağlıdır. Ocak, Alevilerin dinsel örgütlenme biçimidir. Sinemilli ocağı belli bölgelerde kolları olan ve bir kolu da Durulova'da bulunan ve Kürecik bölgesini kapsayan bir ocaktır. Cem, içinde sazın, müziğin ve dansın olduğu kolektif dinsel seremoninin adıdır. Durulova'daki Cem ritüelleri, diğer bölgelerdeki cem ritüellerinden çok farklı değildir. Cemler yaklaşık olarak standarttır ancak müziksel ayrılmaların kültürden kaynaklandığını ve kendi bölgelerine ait semah ve deyişleri seslendirdikleri bu çalışmada saptanmıştır. Çalışmada“deyiş”ve“semah”ların en fazla yöresel özellik gösteren türler olup, onun dışındaki“miraçlama”,“mersiye”,“methiye”gibi türlerin diğer yörelerdeki cemlerle ortak olduğu ve kültürel anlamda çok farklılık göstermediği saptanmıştır. Durulova'da sadece inanç müziği değil inanç dışı müzik uygulamaları da ön plandadır. İnanç dışı müzik uygulamalarında civar yörelerdeki müzik kültürünün etkisinin, inanç müziğine göre daha fazla olduğu saptanmıştır. Halaylarda en fazla Malatya merkez, Akçadağ, Adıyaman ve Hatay Kırıkhan bölgelerinden etkilenmişlerdir. Bunun dışında kendi yörelerine ait ozanlar kendi yörelerinde ki müzik kültürünü de etkilemişlerdir. Bölgede ki dini müzikler incelendiğinde kullanılan makamların Hüseyni, Hicaz, Uşşak ve Segâh olduğu saptanmıştır. Usulleri ise 2/4, 5/8, 8/8, 9/8, 10/8, 10/16 ve 12/4'lük ritimlerden oluşmaktadır. Akçadağlı yöre âşıkları da inanç müziği türlerine katkıda bulunmuşlardır. Eserlerinin birçoğu söz ve ezgi yapısı açısından cem ritüellerine rengini veren ürünler olmuştur. Betimsel nitelik taşıyan bu çalışma da nitel araştırma desenleri kullanılmıştır. Alan çalışması ve durum çalışması yapılmıştır. Araştırma kapsamında Görüşme tekniğinden faydalanılarak, Kürecik, Durulova, Akçadağ, Elbistan'da yaşayan yöre halkıyla yüz yüze kimi zaman da telefonla görüşmeler sağlanmıştır. Diasporanın ve göçün yoğun olarak yaşandığı bölgede yurt dışında yaşayan Durulova'lı kişilerle sanal ortam üzerinden görüşmeler gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to evaluate the music studies in terms of culture, tradition and diaspora in Duralova, a quarter of Kürecik District in Malatya Province. The study consists of four parts. Since Durulova has an Alevi population density as an ethnic demographics, both religious and non-religious worldly music studies are observed. Durulova's local people are connected to Sinemilli Tribe. This Tribe is the religious organizational form of the Alevis. The Sinemilli Tribe extends its branches to certain regions and the one in Durulova covers the Kürecik region. The Cem ritual in Durulova is not much different from the ones in other regions. Cems almost have a standard, but in this study it was determined that the musical distinctions derive from the culture and people in this region sing their own regional Deyişs and Semahs. The study also shows that Deyişs and Semahs are species that show the most local characteristics and other than this, It was found out that other species like Miraçlama,Mersiye and Methiye are common with the Cems in other regions and do not show much difference in cultural terms In Durulova not only religious music studies, but also non- religious music studies are also seen. In implementation of non-religious music the musical influence of the other regions was found higher than religious music. Halays were most affected in Malatya, Akçadağ, Adıyaman and Hatay Kırıkhan regions. In addition, the poets, belonging to their own regions, also affected the music culture in their own region. When the religious musics are examined in that region, the makams are determined as Hüseyni, Hicaz, Uşşak and Segah. The time signatures of these makams are 2/4, 5/8, 8/8,9/8,10/8,10/16 and12/4. This region's poets from Akçadağ also contributed to the types of religious music. Most of their works shaped the cem rituals in terms of the lyrics and the melody structure. In this work, bearing descriptive qualities, qualitative study patterns were employed. Field study has been conducted as well as case study. Within the scope of this research, interviews with local people from Kürecik, Durulova, Akçadağ and Elbistan were carried out sometimes face to face and other times via phone calls. Virtual Interviews were made with local people from Durulova living abroad, where diaspora and migration experienced intensively.