Rekreatif açıdan yerel yönetim kurslarına devam eden kursiyerlerin katılım nedenleri, beklentileri, eğitmen yeterlilikleri ve kurum hakkındaki görüşlerinin incelenmesi: İzmit örneği
A study on the reasons why trainees attend the recreation courses run by the local management, their expectations, and their views about the sufficiency of the trainers and the foundation: İzmit as an example
- Tez No: 576401
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKİYE BAŞARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Rekreasyon, yerel yönetim belediye, meslek edindirme kursları, yaygın eğitim, Recreation, local management municipality, vocational courses, broadcast training
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; Bir rekreasyonel faaliyeti de olan“Meslek Edindirme kurslarına”devam eden kursiyerlerin, kurslara katılım nedenlerinin, beklentilerinin neler olduğunun belirlenmesi, hizmetin sunulduğu kullanıcı, alıcı konumundaki kursiyerlerin bakış açısıyla kurum çalışmalarının ve İzmit Belediyesi Meslek edindirme Kurslarında (İZMEK) görevli personelin tutum, davranış, yönetim anlayışının değerlendirilmesi, eğitmen yeterliliğinin değişkenler açısından devam edilen kurs, talep edilen kurs ve kursa devamlılığı etkileyen faktör veya faktörlerde bir farklılık gösterip göstermediği belirlenmeye çalışılmıştır. Yöntem: Araştırmanın evrenini İzmit Belediyesi Meslek Edindirme Kurslarına devam eden kursiyerler oluşturmuş olup, örneklemi ise bu kursiyerlerden 3205 kişi oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak araştırmacı ve danışmanı tarafından hazırlanan ve geçerliliği uzmanlar tarafından yapılan“Katılım Nedeni”,“Beklenti”,“Kurum Hakkındaki Görüşler”,“Eğitmen Yeterliliği”ve“Demografik Bilgiler”anketleri örneklem grubuna uygulanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 22 paket programı kullanılarak, frekans ve yüzde tanımlayıcı istatistikler, veriler arasındaki farkı belirleme için t testi, anova ve aralarındaki ilişkiyi belirlemek için korelasyon analizi yapılmıştır. Bulgular: Araştırmamızda elde edilen bulgulara göre; kursiyerlerin 2996'sı (%93,5) kadın, 209'u (%6,5) erkektir. Yaş değişkeni incelendiğinde kurslara yoğunluklu olarak 36-40 yaş aralığında 375 kişi (%11,7), 41-45 yaş aralığında 552 kişi (%17,2), 46-50 yaş aralığında 509 kişi (%15,9), 51-55 yaş aralığında 366 kişi (%11,4) olarak katılım sağlandığı saptanmıştır. Kursiyerlerin çoğunluğu lise mezunu olduğu 1141 kişi (%35,7), ilkokul mezunu 726 kişi (%22,7), ortaokul mezunu 501 kişi (%15,6), üniversite mezunu 395 kişi (%12,3) olduğu saptanmıştır. Kursiyerlerin 776'sı bekâr (%24,2), 2429'u (%75,8) evlidir. Sonuç: Araştırmanın sonunda kursiyerlerin, İzmit Belediyesinin halka sunmuş olduğu bu hizmetten memnun oldukları, çoğunluğunun kurum hakkında olumlu düşünceye sahip olduğunu, beklentilerini karşıladığını, eğitmenlerin yeterli düzeyde olduğunu belirtmişlerdir. Katılım nedeni olarak da; kişisel gelişim, meslek edinme, sosyalleşme, boş zamanlarını değerlendirmenin yanında yöneticilerin/eğitmenlerin yönlendirmeleriyle de bu kurslara katıldıklarını ve kursların ücretsiz olmasının bunlarda etkili olduklarını belirtmiş olup, katılım nedenleri ve beklenti arasında yüksek düzeyde pozitif bir ilişki saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to determine the course attendance reasons and the expectations of the participants that are attending the“Vocational Courses”which are recreational activities, to evaluate the attitude, behavior and management understanding of Izmit Municipality Vocational Training Courses (IZMEK) staff from the attendees' perspective who are the receivers, the users of the service, to determine whether the trainer qualification shows a difference in the factors affecting the course attendance, course request and continuity of the course in terms of variables. Method: The universe of this study consisted of trainees attending Vocational Courses of Izmit Municipality and 3205 of these trainees constituted the sample group. Reason for Participation, Expectation, Opinions about the Institution, Instructor Qualification, Demographic Information surveys which are prepared by the researcher and their supervisor and validated by experts were applied to the sample group as a data collecting tool. SPSS 22 package program was used for data analysis and frequency and percentage descriptive statistics, t test to determine the difference between the data, anova and correlation analysis to determine the relationship between them were applied. Results: According to the findings obtained in our study; 2996 (93,5 %) of the trainees were female and 209 (6,5 %) were male. When the age variable was examined, it was determined that 375 people (11,7 %) in the age range of 36-40, 552 people in the age group 41-45 (17,2 %), 509 people (15,9 %) in the age range of 46-50, 366 people (11,4 %) in the age range of 51-55 years participated. The majority of the trainees 1141 people (35,7 %) were high school graduates, 726 people (22,7 %)were primary school graduates, 501 people (15,6 %) were secondary school graduates, 395 people (12,3 %) were university graduates. 776 of the trainees are single (24,2 %) and 2429 (75,8 %) are married. Conclusion: At the end of the research, the trainees were satisfied with the service that Izmit Municipality offered to the public, the majority of them had positive thoughts about the institution that it met their expectations and the trainers were found sufficient. As a reason for participation they stated that they participated in these courses for personal development, occupation, for socialization, leisure time, in addition to the guidance of managers/trainers and the courses to be free of charge was effective and a high positive relationship was found between the reasons for participation and expectation.