Yumurta tasnif makinası embedded kontrol kartının tasarımı, üretimi ve enerji tasarrufu
Egg grading machine embedded control card design, production and energy saving
  1. Tez No: 576448
  2. Yazar: EMRAH MERCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDOĞAN ÖZDAMAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yumurta Tasnif, Yük Hücresi, Embedded Kontrol, Adaptif Filtre, DSP, Egg sorting, Load Cell, Embedded Control, Adaptive Filter, DSP
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
YUMURTA TASNİF MAKİNASI EMBEDDED KONTROL KARTININ TASARIMI, ÜRETİMİ VE ENERJİ TASARRUFU MERCAN, Emrah Yüksek Lisans Tezi, Makine Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Aydoğan ÖZDAMAR Ağustos 2019, 84 sayfa Bu tez projesinin amacı, yüksek hızlı yumurta tasnif makinasının otomatik kontrolünün, tasarlanacak ve üretilecek embedded kontrol kartı ile yapılmasıdır. Günümüzde artan nüfus sonucu tarımsal ürünlerdeki talep artmakta, dolayısı ile üretici daha fazla üretim yapmak zorunda kalmaktadır. Yumurta tasnifinin ülkemizde genelde manuel olarak yapılması, bu artan talebi karşılayamaz hale gelmiş ve otomasyon sistemlerinin kullanımını zorunlu hale getirmiştir. Bu projede geliştirdiğimiz sistemle, yumurta tasnifi ağırlık esasına göre çalışmakta, yük hücresi üzerinden yüksek hızda geçen yumurtalar önceden kullanıcı tarafından belirlenmiş olan aralıklara göre 0,1g hassasiyetle solenoid sistemlerle ayrılarak tasnif edilebilmektedir. Özellikle yüksek hızlı tasniflemede, doğru ölçüm yapmayı zorlaştıran birçok problem ortaya çıkmıştır. Ortaya çıkan bu problemler çeşitli yöntemler kullanılarak bertaraf edilmeye çalışılmıştır. Gerçekleştirilen tez projesinde, literatürde yüksek hızlarda kullanılan pahalı yük hücrelerinden farklı olarak, standart yük hücreleri kullanılmış, röleler mosfet anahtarlama elemanları ile değiştirilmiş, böylece yüksek maliyetli ürünler daha uygun ürünlerle ikame edilebilmiş ve sistemin enerji harcaması daha da düşürülmüştür.
Özet (Çeviri)
EGG GRADING MACHINE EMBEDDED CONTROL CARD DESIGN, PRODUCTION AND ENERGY SAVING MERCAN, Emrah MSc in Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Aydoğan ÖZDAMAR August 2019, 84 pages The aim of this MSc thesis was to enable of automatic control of egg sorting machine using designed and developed embedded control printed circuit board (PCB). Today, with the rising population of the world the need for agricultural products is rising that results in for the producer to produce more. In Turkey, generally egg sorting is done manually which is far away from to meet the needs for high quantity production and thus, the use of automation system is required. In this project eggs that were passing over a load cell in high velocity were sorted out based on a user preselected gap with 0.1 g precision using a pneumatic system sorting machine. Mechanical vibrations and the geometrical structure of the eggs caused some difficulties on precision measurement of the weight, especially in high speed sorting. These problems were tried to be eliminated using different techniques. In this study, standard load cells were used instead of expensive ones that were encountered in the literature. Thus, that kind of expensive systems can be produced in a cheaper price with a low-energy consumption specification.