Çiroka Kurdî ya honerî peydabun û werar li destpêkê ta sala 1939
Başlangıçtan 1939 a kadar Kürtçe sanatsal hikayesinin oluşum ve gelişimi
  1. Tez No: 576453
  2. Yazar: KARZAN FARHAN SORI SORI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEMAL KAYE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Hikaye, Sanatsal Hikaye, Kürt Edebiyatı, Dergi, Gazete, Gelişme
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Kürtçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Sanatsal hikaye dünyanın en bağımsız branşlarından biri olarak bilinen nesir edebiyatının bir türüdür. Bu hikaye türü tüm dünyada modern, değerli ve ilgi çekicidir. Bu araştırmanın temel sorusu; Kürt sanatsal hikayesi tam olarak ne zaman ve hangi liderliğin altında başladı? sorusudur. Bu çalışma betimsel, analitik ve tarihi çalışmalarla Kürt sanatsal hikayesini başlagıç tarihinden 1939 yılına kadar ortaya koymaktadır. Bu çalışma Kürt sanatsal hikayesinin eserlerini\çalışmalarını ortaya çıkarmak ve değerlendirmek amacıyla yapılmış bilimsel bir çalışmadır. Araştırmacı, Kürt sanatsal hikayesini genel anlamda ve kökeni olan Kürt toplumu içerisinde tanımlamaya çalışmasının yanısıra Kürt sanatsal hikayesinin gelişimlerini ve tecrübe ettiği hassas dönemlerini tanımlamaya çalışmıştır. Bu çalışma çerçevesinde bizler Kürt edebiyatında Kürt sanatsal hikayesinin modern hayatın sosyal, politik ve ekonomik vb. olgularına göre önemli bir yere sahip olduğunu ve önemli gelişmeler olduğunu çıkarabiliriz. Geçen yıllar ve dönemlere rağmen Kürt sanatsal hikayesi modern sanatsal hikaye alayışından ve tarzından başarıyla geçebilmiş ve günümüz edebiyat alanında önemli bir şekilde varlığına devam edebilmiştir. Genel anlamda, bu çalışmanın bilgilerine dayanarak söyleyebiliriz ki sanatsal hikaye tarzı başarılı bir edebiyat alt dalıdır.
Özet (Çeviri)
The artistic story is an aspect of literary prose, known as one of the world's independent branches. It is a modern, valuable and interesting art all over the world. The main question of the research is that, when did the Kurdish artistic story begin and under whose leadership it began? This paper, through descriptive, analytical and historical study, shows the Kurdish story from the beginning until the year 1939. It is a scientific attempt to show and evaluate the works of the Kurdish artistic story. The researcher tried to identify the Kurdish artistic story in general and its origin in the Kurdish society also its developments and the sensitive stages it experienced. Within the framework of this struggle, we conclude that the artistic story in the Kurdish literature has an important position and develops according to the social, political, economic, etc. of the modern civilized life. As well as over the stages and ages, it was able through a modern artistic concept and context to exist significantly in the literary field. In general, we can say that according to the data of this research, it is a successful subfield. KEY WORDS: Story, Artistic Story, Kurdish Literature, Magazine, Newspaper, Development