Propolis ham etanol ekstresi ile yüklü niozomların, 2 boyutlu çeşitli tümör, normal hücre kültürlerinde antikanser aktivitelerinin doza ve zamana bağlı olarak araştırılması ve karşılaştırılması
Investigation and comparison of the antiscent activitiesin the 2-dimensional tumor and normal cell cultures ofthe propolis ham ethanol extract with the problem ofhem ethanol extract
- Tez No: 576468
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAN SEVİMLİ GÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Antitümörojenik Aktivite, Enkapsülasyon, Etanol Ekstresi, Niosome, Propolis, Antitumogenic Activity, Encapsulation, Ethanol Extract, Niosome, Propolis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
PROPOLİS HAM ETANOL EKSTRESİ İLE YÜKLÜ NİOSOMLARIN, 2 BOYUTLU ÇEŞİTLİ TÜMÖR, NORMAL HÜCRE KÜLTÜRLERİNDE ANTİKANSER AKTİVİTELERİNİN DOZA VE ZAMANA BAĞLI OLARAK ARAŞTIRILMASI VE KARŞILAŞTIRILMASI ÖZET Propolis içeriğindeki bileşenlerinin çeşitliliği nedeniyle oldukça geniş spektrumlu biyolojik ve farmakolojik aktivitelere sahiptir.Bu çalışmada, propolisin farmakolojik alanındaki uygulama ve zorluklarının üstesinden gelmek, biyoyararlanımını arttırmak amacıyla, çözeltinin hidratlanarak kapsüllenmesi veya emdirilmesiyle ortaya çıkan non iyonik yüzey aktif madde, kurutulmuş filmin hidrasyonu ile meydana getirilen ham propolis etanol ekstreler ile yüklü niosomların antitümörojenik aktiviteleri, MCF7 (insan meme adenokarsinoma), A549 (insan küçük hücreli akciğer karsinomu), MDA-MB-231 (insan meme adenokarsinoma), SK-MEL (insan melanoma karsinomu), SK-BR-3 (insan meme adenokarsinomu), DU145 (insan prostat karsinomu) tümör hücre hatları ve L-929 (Mus musculus, bağ dokusu, fibroblast) normal hücre hattı üzerinde doza bağlı olarak MTT testi ile analiz edildi. Ham etanol propolis ekstresi yüklü niosomların, 62,5µG/mL'lik konsantrasyonda, 72 saatlik uygulama sonrasında, A549, DU145 ve MCF7 hücre hatlarında hücre canlılığı sırasıyla %18,2, %39,8 ve %40,8 oranında elde edilirken, sağlıklı bir hücre hattı olan L929'da %88 oranında hücre canlılığı elde edildi. Ham etanol propolis ekstresinde ise, 62,5µG/mL'lik konsantrasyonda, 72 saatlik uygulama sonrasında, A549, DU145 ve MCF7 hücre hatlarında hücre canlılığı sırasıyla %99,6, %182,6 ve %123,7 oranında elde edilirken, sağlıklı bir hücre hattı olan L929'da %104,8 oranında hücre canlılığı elde edildi. Ham etanol propolis ekstresi yüklü niosomların, en yüksek sitotoksik aktivite A549 kanser hücre hattına karşı 30,8µG/mL'lik IC50 değerleri ile sergilediği belirlendi. Ham etanol propolis ekstresinin ise A549 kanser hücre hattına karşı IC50 değerleri 882,68µG/mL olarak belirlendi. Ham etanol propolis ekstresi yüklü niosomların A549 hücre hattına karşı antitümörojenik aktivitesi ham propolis ekstresi ile karşılaştırıldığında 28,7 kat daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Çalışmanın sonunda, kanser türlerinin sağaltımında kullanılabilecek biyoteknolojik yenilikler içeren enkapsüle kontrollü salınan kemoterapötiklerin hazırlanması yönünde önemli gelişmeler kaydedilmiştir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION AND COMPARISON OF THE ANTISCENT ACTIVITIES IN THE 2-DIMENSIONAL TUMOR AND NORMAL CELL CULTURES OF THE PROPOLIS HAM ETHANOL EXTRACT WITH THE PROBLEM OF HEM ETHANOL EXTRACT ABSTRACT Propolis has a wide spectrum of biological and pharmacological activites due to the diversity of its components. In this study, niosomes loaded with crude propolis ethanol extracts were formed by the hydration of the dried film and the non-ionic surfactant resulting from the encapsulation of the solution, in order to overcome the application difficulties in the pharmacological field of propolis and increase the bioavailability of the solution. Crude propolis ethanol extract and niosomes loaded with this extract's antitumorogenic activities were analyzed on MCF7 (human breast adenocarcinoma), A549 (human small cell lung carcinoma), MDA-MB-231 (human breast adenocarcinoma), SK-MEL (human melanoma carcinoma), SK-BR-3 (human breast adenocarcinoma), DU145 (human prostate carcinoma), tumor cell lines and L-929 (Mus musculus, connective tissue, fibroblast) a normal cell line using MTT assay. For niosomes loaded with crude ethanol propolis extract, at 62,5 µG/mL concentration and 72 hours application, cell viability was obtained in A549, DU145 and MCF7 cell lines, 18,2%, 39,8% and 40,8%, respectively. However, at the same concentration, L929, a healthy cell line, achieved cell viability of 88%. However, at a concentration of 62,5µG / mL, after 72 hours of administration, cell viability in crude ethanol propolis extract, A549, DU145 and MCF7 cell lines was 99,6%, 182,6% and 123,7%, respectively, whereas the cell viability of L929, a healthy cell line, was 104,8%. The niosomes loaded with crude ethanol propolis extract showed the highest cytotoxic activity against the A549 cancer cell line with IC50 values of 30,8µG/mL. The IC50 value of the crude ethanol propolis extract against the A549 cancer cell line was determined as 882,65µG/mL. The antitumogenic activity of crude niosomes loaded with crude ethanol propolis against the A549 cell line was found to be 28,7 times higher compared to the crude propolis extract. At the end of a study, a significant progress has been made towards the preparation of encapsulated, controlled release chemotherapeutics, which may be used in the treatment of cancer types, including innovations in biotechnology.