Su ve etanol ile elde edilen Çin ve Siirt propolis ekstraklarının LC-MS/MS ile karakterizasyonu, antioksidan ve diyabet üzerine etkilerinin belirlenmesi
  1. Tez No: 795852
  2. Yazar: EDA ÖREN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SALİH TUNCAY, DOÇ. DR. MESUT KARAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidan, Antidiyabet, Fenolik Bileşik, Propolis, Refluks Düzeneği, Antioxidant, Antidiabetes, Phenolic Compound, Propolis, Reflux Assembly
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyomühendislik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Propolis, çoğunlukla Apis mellifera olarak söylenen bal arıları tarafından toplanmaktadır. Propolis, bal arıları (Apis mellifera L.) tarafından ağaçların kozalak, yaprak, genç sürgün ve kabuklarından, bitki tomurcuklarından topladıkları çeşitli yağları, polenleri, özel reçine ve mumsu maddeleri başı ile toraksı arasında kendi metabolik salgılarıyla harmanlayarak çeşitli enzimlerin ilavesiyle pellet haline getirdikleri çok güçlü antiviral, antibakteriyel, antifungal etkiye sahip reçinemsi bir karışımdır. Yaklaşık olarak 300 farklı bileşikten oluşan propolis, kompleks bir yapıya sahiptir ve fenolik bileşikleri sayesinde bitkilerin toprağa adaptasyon sağlamasında yardımcı olurlar. Propolis; eczacılık, kozmetik ve gıda sektöründe ham haliyle kullanılmadığından genellikle gliserol, etil alkol, su ve propilen glikol gibi çözücülerle özütlenmektedir. Fakat bu çözücüler içerisinde bile çözünürlüğü çok düşüktür. Bu çalışmada çözünürlüğünü arttırmak amacıyla su ve etanolden oluşan çözücü sistemleri kullanılarak ekstraksiyonlar refluks düzeneğinde maksimum 60 o C sıcaklıkta karıştırmak suretiyle gerçekleştirildi. Elde edilen E1(Çin propolisi %100 etanol), E2 (Siirt propolisi %100 etanol), E2.1 (Siirt propolisi %100 etonolde çöktürülen kısım), E3(Siirt propolisi %80 etanol-distile su), E4(Siirt propolisi %60 etanol-distile su), E5(Siirt propolisi %40 etanol-distile su), E6(Siirt propolisi %20 etanol-distile su) ve E7(Siirt propolisi %100 distile su) ekstraktların fenolik bileşen analizleri LC-MS/MS tekniğiyle belirlendi. Analizler sonucunda 18 standart madde içerisinde en yaygın olan fenolik bileşenler arasında; ilk sırada Pinosembrin yer almaktadır, devamında sırasıyla Kafeik Asit, Galangin, Krisin, CAPE, Apigenin ve Genistein olduğu tespit edilmiştir. Çin propolisinin etanol ekstraktı içerisinde Krisin ve Galangin fenoliklerinin en fazla bulunan etken maddeler olduğu, Siirt propolisi etanol ekstraktı içerisinde ise farklı olarak Pinosembrin, Kafeik Asit, CAPE, Genistein, Apigenin, Kemferol, p-Kumarik Asit fenoliklerinin yer aldığı, benzer olarak ise Galangin ve Krisin yaygın bulunan etken maddeler olarak yer aldığı tespit edilmiştir. Elde eldilen propolis ekstrakları ABTS ve DPPH yöntemleri antioksidan aktiviteleri ve ayrıca -Amilaz ve -Glikozidaz enzimlerinin inhibisyon aktiviteleri incelenerek antidiyabet etkisi araştırıldı. %100 Etanol ile hazırlanmış Siirt Propolisi'nin (E2) ve çözelti içerisinde çöktürülen kısmı (E2.1) DPPH ve ABTS metotlarında en yüksek etkiyi sergilediği gözlemlenmiştir. Su ve etanol'ün birlikte kullanıldığı sistemlerin radikal giderme yüzdelerinde düşüş gösterdiği görülmüştür. α-Glikozidaz enzim aktivite yüzdesi metodunda E4, E5 ve E1 ekstrakları için aktivasyon yüzdelerinin yüksek olduğu gözlemlenmiştir, sadece su veya etanol ile hazırlanan sistemlerde ise aktivasyon yüzdelerinde düşüş görülmüş ve özellikle Çin Propolisinin (E1) Siirt Propolisinden (E2) daha aktif olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Propolis is collected by honeybees, commonly called Apis mellifera. Propolis has a very strong antiviral, antibacterial, antifungal effect that honeybees collect from the cones, leaves, young shoots and bark of the trees, plant buds, various oils, pollen, special resin and waxy substances between the head and thorax by blending them with their own metabolic secretions and turning them into pellets with the addition of various enzymes. It is a resinous mixture. Consisting of approximately 300 different compounds, propolis has a complex structure and helps plants adapt to the soil thanks to the phenolic compounds it contains. Propolis; Since it is not used in its raw form in the pharmaceutical, cosmetic and food industries, it is usually extracted with solvents such as glycerol, ethyl alcohol, water, and propylene glycol. But even in these solvents, its solubility is very low. In this study, extractions were carried out by using solvent systems consisting of water and ethanol to increase the solubility, at a maximum temperature of 60 o C, by mixing in the reflux mechanism. Phenolic component analyzes of E1(China propolis %100 ethanol), E2(Siirt propolis %100 ethanol), E2.1(Siirt propolis %100 fraction precipitated in ethanol), E3(Siirt propolis %80 ethanol-distilled water), E4(Siirt propolis %60 ethanol-distilled water), E5(Siirt propolis %40 ethanol-distilled water), E6(Siirt propolis %20 ethanol- distilled water) and E7(Siirt propolis %100 distilled water) obtained were determined by LC-MS/MS technique. As a result of the analysis, among the most common phenolic components among 18 standard substances; Pinosembrin ranks first, followed by Caffeic acid, Galangin, Chrysin, CAPE, Apigenin and Genistein, respectively. Chrysin and Galangin phenolics are the most common active ingredients in ethanol extract of Chinese propolis. unlike Siirt propolis, the ethanol extract contains Pinocembrin, Caffeic Acid, CAPE, Genistein, Apigenin, Kaempferol, p-Coumaric Acid phenolics, it has been determined that galangin and chrysin are common active ingredients. Propolis extract obtained, ABTS and DPPH methods antioxidant effect, The antidiabetes effect was investigated by -Amylaz and -Glycosidase enzyms inhibition activities of enzymes. Siirt Propolis prepared with 100% Ethanol (E2) and precipitated part in solution (E2.1), DPPH and ABTS methods had the highest effect. It has been observed that the systems in which water and ethanol are used together show a decrease in the percentage of radical removal. In the α-Glycosidase enzyme activity percentage method, it was observed that the activation percentages were high for E4, E5 and E1 extracts, activation percentages decreased in systems prepared with only water or ethanol, and it was determined that especially Chinese Propolis (E1) was more active than Siirt Propolis (E2).