Strüktürel açıdan yüksek yapılar ve türkiye'deki uygulamalar üzerine bir inceleme
Structural high structures and a revi̇ew on theimplementationin from turkey
  1. Tez No: 576530
  2. Yazar: ABDULLAH ALTUĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKİN ERTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Çok katlı, Strüktür, Yüksek Yapı, Taşıyıcı Sistem, Multi - storey, Structure, High Structure, Carrier System
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışmada strüktürel açıdan yüksek yapıların yapıldıkları malzemeye göre ve strüktür tipine göre analizler yapılmıştır. Dünya'daki yüksek yapı tasarımının taşıyıcı sisteminde kullanılan malzeme ve yapım yöntemleri analiz edilerek geçmişten günümüze izlemiş olduğu gelişim ortaya konulmuştur. Türkiye'de yüksek yapı tasarımının başlangıcı ve gelişimi üzerine analizler yapılarak dünyadaki gelişim sürecinde geleceğe yönelik eğilimler karşısında öngörülerde bulunulmuştur. Çalışmanın birinci bölümünde, problem ortaya konularak konu tanıtılmış, amaç, kapsam ve bu çalışmada izlenen yöntem açıklanmıştır. İkinci bölümde CTBUH (Yüksek Binalar ve Kentsel Yerleşimler Konseyi) göre yüksek yapı tanımı yer almaktadır. Yüksek yapı kavramının ortaya çıkış sebepleri, tanımlanması, sınıflandırılması ve yıllara göre gelişimi ve tasarımına etki eden faktörler bu bölümde yer almaktadır. Üçüncü bölümde yüksek yapılarda uygulanan taşıyıcı sistemler açıklanmıştır. Dördüncü bölümde Türkiye'de yüksek yapıların ortaya çıkışı ve gelişimi yer almaktadır. Türkiye'den seçilmiş olan yüksek yapıların malzeme ve strüktür analizleri yer almaktadır. Değerlendirme ve sonuç bölümünde ise tez aşamasında ele alınan konuların değerlendirmesi, karşılaştırması ve öneriler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, structurally high structures were analyzed according to the material they are made and structure type. The materials and construction methods used in the structural system of the high structuredesign in the world have been analyzed and the development that has been followed from the past to the present has been revealed. Turkey in the global development process by making analysis on the startup and development of high structuredesign assumptions were made in the face of future trends. In the first part of the study, subject introduced by introducing the problem, purpose, scope and the method followed in this study are explained. In the second part, the definition of high structure according to CTBUH(Council of High-Rise Buildings and Urban Settlements). Reasons for the emergence of the concept of high structure, identification, classification and the development according to years and factors affecting design are included in the section. In the third section, structural systems applied in high structures are explained. The fourth section is located in the emergence and development of the high structurein Turkey. There are material and structure analysis of selected from Turkey high structures. In the evaluation and conclusion section, evaluation of the topics covered in the thesis stage, comparison and recommendations are included.