Hipotermik ve normotermik Kardiyopulmoner bypass' ın ürik asit metabolizması üzerine etkisi
Evaluating the effects of hypotermic and normotermic Cardiopulmonary bypass (cpb) on uric acid metabolism
- Tez No: 576563
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SALİH AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Kardiyopulmoner bypass, Ürik asit, Hipotermik, Normotermik, Cardiopulmonary bypass, Uric acid, Hypothermia, Normothermia
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Kalbin ve akciğerlerin fonksiyonunun kanüller aracılığıyla hastanın damar sistemine geçici olarak bağlanan bir makine ile sürdürüldüğü, cerrahi girişime Kardiyopulmoner bypass (KPB) denir. Bizim yaptığımız çalışmanın amacı; açık kalp ameliyatı amacıyla KPB' a alınan 24 hastaya uygulanan hipotermik ve normotermik KPB'ın ürik asit metabolizması üzerine etkisini incelemektir. Hasta popülasyonunun 14 kişisi normotermik (36-37°C) ve 10 kişisi hipotermik kardiyopulmoner bypass idi. Normotermik ve hipotermik KPB' a alınan hastaların retrospektif olarak arşiv incelemesinden sonuçlarına ulaşıldı. Bu hastalardan ameliyat öncesi(preop) ve ameliyat sonrası (postop) kanlarındaki ürik asit seviyeleri elde edildi. Tüm sonuçlar bilgisayar ortamına aktarılarak, SPSS Versiyon 2 (SPSS® Inc. Chicago USA) bilgisayar programında istatistiksel analizler gerçekleştirilmiştir. Yaptığımız çalışmada; Preop ve postop grupların Ürik asit(UA) değerleri karşılaştırıldığında Preop iki grubun da ürik asit seviyelerinin birbirine çok yakın olduğu, böylelikle hipotermik ve normotermik KPB uygulanan iki grubun başta ürik asit seviyelerinin benzer olduğu görüldü. Postop durumda iki grup karşılaştırıldığında ise anlamlı olarak normotermik KPB uygulanan hasta grubunun, hipotermik KPB uygulanan hasta grubuna göre postop ürik asit değerleri daha iyi bulundu.
Özet (Çeviri)
Cardiopulmoner bypass (CPB) is the surgical process in which the heart's pump function and the lung' s gas exchange function are performed by a pump and oxygenator that are temporarily attached to the patient' s vascular system in order to treat heart diseases. Our work' s aim is to inspect the effect of hypotermic and normothermic CPB on the uric acid metabolism of 24 patients that are taken to CPB for open- heart surgery. 14 of the 24 patients received normothermic (36- 37 °C) CPB while the other 10 received hypotermic CPB. The patients', whom received hypothermic and normothermic CPB, results were reached throught the retrospective evaluation of the archive. The pre- op and post- op uric acid levels of the patients were also recorded. With all the results transferred to a digital enviroment, the statistics were saved and analysed through the usage of the SPSS Version 2 (SPSS Inc. Chicago USA) computer program. It was seen that when the pre- op and post- op group' s uric acid levels were compared, the two pre- op groups both had uric acid levels similar to each other and therefore, the groups that had hypothermic and normothermic CPB performed on them both had approxymately the same initial uric acid levels. The two post-op groups, howewer, showed differing results when compared. Significantly, the group that had normothermic CPB performed on them had much beter uric acid levels in comparasion to the group that received hypothermic CPB post- op.