Millî Görüş Hareketi'nin teşekkül süreci ve düşünce sistemi
Formation of Milli Görüş (national vision) movement and thought system
  1. Tez No: 576657
  2. Yazar: ÖMER DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEMET KUBAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Millî Görüş Hareketi, Necmettin Erbakan, Millîlik, Âdil Düzen, The Milli Görüş (National Vision) Movement, Necmettin Erbakan, Nationality, Fair Order
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Fikrî ve siyasî yönü bulunan Millî Görüş Hareketi'nin, çıkış noktası Türkiye olmakla birlikte, fikrî örgüsü incelendiğinde Türkiye merkezli bir bakış açısıyla İslâm dünyasının tümüne, hatta dünya düzenine yönelik bir iddia taşıdığı görülür. Millî Görüş Hareketi'ni ortaya çıkaran şartlar, genel anlamda İslâm dünyasının içinde bulunduğu kriz hali olmakla birlikte, özelde ülkemizde Cumhuriyet Dönemi ile birlikte zirveye ulaşan modernleşme sürecidir. Necmettin Erbakan, Millî Görüş Hareketi'nin kurucu babası, lideri ve fikrî yapısının mimarıdır. Millî Görüş Hareketi, bir bakıma Erbakan'ın fikirlerinin, hedeflerinin ve mücadelesinin hayat bulduğu mecradır. Teşekkül sürecinden başlayarak, hayatta olduğu sürece Erbakan, hareketin merkezinde olup, doğal liderdir. Bu anlamda Millî Görüş Hareketi'nin serencamı, vefat edene kadar Necmettin Erbakan'ın yaşam öyküsü ve mücadelesi ile iç içe bir nitelik arz eder. Millî Görüş Hareketi, hem dinî, hem siyasî, hem de sosyal ve ekonomik bir hareket olma özelliklerini barındırır. Millî Görüş Hareketi'ni ülkemizdeki diğer İslâmî hareketlerden ayıran temel özelliği, İslâmî mücadelede yöntem olarak siyaset-parti metodunu benimsemiş olmasıdır. Millî Görüş Hareketi, teşekkülünden itibaren demokratik sistem içerisinde kalmış, engellemelere rağmen bu pozisyonunu koruyarak yasal siyasî bir parti etrafında mücadeleyi temel almıştır. Millî Görüş Hareketi'nin anlaşılmasında teşekkül dönemi gelişmeleri kritik bir öneme haizdir. Teşekkül sürecinde Erbakan'ın Millî Görüş Hareketi ve ismi üzerinde İslâmî kesimlerde bir konsensüs oluşturma stratejisi uyguladığı ve bunu belirli bir oranda başardığı değerlendirilmektedir. Millî Görüş fikriyatında, İslâmî entelektüel söylem ve tasavvufî söylemin izleri gözlenmekle birlikte, gerek isimlendirmede, gerekse de düşünce yapısında Millîlik ve Âdil Düzen kavramları önemli bir yere sahiptir.
Özet (Çeviri)
When its thought scheme, the starting point is Turkey, examined; the National Vision Movement which has an intellectual and political side, it can be seen it carries a claim intended for all of the Islamic World and even for the order of the World with a Turkey centered perspective. The conditions revealing the National Vision Movement are in general the crisis situation the Islamic World is in and in special the modernization progress that reached to peak with Republic period in our country. Necmettin Erbakan is the founder and leader of the National Vision Movement and also the builder of its intellectual structure. The National Vision Movement is a field in wich thoughst, targets and struggles of Erbakan come to life in a way. Necmettin Erbakan, who has been in the center of the movement, from the formation process to his living time, is the natural leader. In this sense, the fate of the National Vision Movement intertwines with Erbakan's life story and struggle until his death. National Vision Movement is a movement which includes being religious, political, social and economic features. The main feature that differentiates the National Vision Movement from other Islamic movements in our country is that it internalizes the method of a political-party method as a method in Islamic struggle. National Vision Movement, has been stayed in a democratid system since its formation, is based on a struggle around a legal political party keeping its position despite all the inhibitions. In the understanding of the National Vision Movement the developments that during formation process have critical importance. It's commentated that in the formation process Erbakan implemented a consensus-building strategy on the Islamic section in the National Vision Movement and its name; and achieved this in a certain rate. While the ideas of Islamic intellectual discourse and mystic discourse are observed in the idea of National Vision, the concepts of Nationality and Fair Order have an important place in both the naming and the intellectual structure.