Organik peroksit üreten bir kimya endüstrisi atık suyunun karakterizasyonu ve arıtılabilirlik çalışması
Characterization and treatability study of organic peroxide producing waste water
  1. Tez No: 576700
  2. Yazar: BETÜL SÜEL ALTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YALÇIN GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ozon, koagulasyon-flokulasyon, adsorpsiyon, arıtma, Ozone, coagulation-flocculation, adsorption, treatment
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Günümüz, su kullanan imalat sanayinin ortaya çıkardığı atık suların çevreye zararlı pek çok kimyasal içerdiği koşulları yaratmaktadır. Bölgemizde, havzanın atık sular ile kirletilmesini önlemek için ortak arıtma tesislerine atıkların en yüksek verimde arıtılmış olarak gönderilmesi hedeflenmektedir. Bu çalışma, tesisin atık su şartlarını sağlayabilmesi için kimi yöntemleri önermektedir. Bu kapsamda, fizikokimyasal prosesler (koagulasyon ve flokulasyon ve aktif karbon adsorpsiyonu), oksidasyon (ozonlama), biyolojik arıtma (aktif çamur) ve bu yöntemlerin birleşiminin deneyler aracılığı ile test edilmesi temel yöntemi oluşturmaktadır. En yüksek verime ulaşabilmek için, öncelikle atık suyun faz ayrımı ile yağı alınıp, daha sonra kimyasal arıtma (koagülasyon-flokülasyon), adsorpsiyon, ozonlama ve biyolojik arıtma yöntemleri uygulanmıştır. Dengeleme havuzundan alınan numunelerle yapılan çalışmalarda kimyasal arıtma %58 FeCl3 ve % 40 (alüm), kimyasal arıtma çıkış suyuna uygulanan adsorpsiyon %81, ozonlama %39 ve biyolojik arıtma ile %64 giderim verimi elde edildiği gözlenmiştir. Deneyler, alternatif atık su arıtma tesisi için öncelikle oluşan yağın atık su arıtma tesisine karışmasını engellemek amacıyla DAF (Çözünmüş Hava Yüzdürmesi) sisteminin kurulması gerektiğini göstermiştir. Daha sonra kimyasal arıtmanın kurulması ardından adsorpsiyon ve son adım ozonlama reaktörü kurulması gerekliliği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Today's mass production creates waste water inheriting chemicals which are harmful to environment. In our region, waste water produced by especially the textile industry is aimed to get purified with highest yield possible to be transferred to the common waste water plants. This thesis investigates treating the waste water arising from a plant. The basic approach is formed of testing the physico-chemical processes (coagulation-flocculation and active carbon adsorption), oxidation (ozonization), biological treatment (active sludge) and their combination through experiments. To achieve the highest yield and purification, the oil in the waste water is first distilled by phase separation and then was subject to methods such as chemical treatment (coagulation-flocculation), adsorption, oxidation and biological treatment. The experiments conducted on the balancing pond waste water resulted in a removal efficiency of %58 with (FeCl3) and % 40 with (alum) in chemical treatment; %81 with absorption, %39 with oxidation and %64 with biological treatment applied to the chemical treatment effluent. The experiments showed that a DAF (Dissolved Air Flotation) system has to be integrated to the alternative plant to prevent the oil mixing to the waste water treatment facility. As a final step, adsorption and oxidation reactors shall be built following the chemical treatment plant.