Эгемендиктен мурунку жана кийинки мезгилдердеги кыргыз киносу менен кыргыз адабияттарынын бири бирине болгон таасири
Bağımsızlık öncesi ve sonrası Kırgız sineması ile Kırgız edebiyatı etkileşimi
  1. Tez No: 576760
  2. Yazar: STAMBULBEK MAMBETALİYEV
  3. Danışmanlar: DOÇ. KADIR ÖMÜRKULOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: edebiyat, sinema, roman deneme, etkiler, belgesel, literature, cinema, novel, influence, documentary film
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Kırgızca
  9. Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bir eserin film olarak yansıtılmasında daima yazar ile yönetmen aynı düşüncede olamazlar. Bir düşüncenin hem sinema hem edebiyatta aynı biçimde yansıtılması kolay bir iş değildir. Yazılı anlatımla film şeklindeki anlatımın arasında farklılıkların olması doğaldır. Bir kitap okurken her okuyucu, eseri kendi düşünce özelliğine göre algılarken, bir film seyreden izleyici filmi çeken yönetmenin bakış açısıyla algılayabilir. Ama her durumda son söz yine de okuyucuyla izleyicidedir. Günümüzde Kırgız sinemasının yeniden yapılanma devri roman veya edebiyattan bağımsız bir şekilde gerçekleşmektedir. Ancak ortaya konan son eserler; sinema ve edebiyatla ilgili nice çelişkili ya da farklı yorumlarla dolu çalışmalar olsa da, farklı düşünce ifade edişler bulunsa da sinema ve edebiyat etkileşimi sürecektir ve olaylar hiçbir zaman sinema ve edebiyatın etkileşimini engelleyemeyecektir. Bu alanların her ikisi de toplumun taleplerine uygun olarak kendi kendine gelişecektir. Ama edebiyat sinemanın ilgisin çeken bir konu olmaktan da kopamayacaktır.
Özet (Çeviri)
Director and writer may not always agree with each other in screening a work. It is not easy to reflect an idea both on cinema and the literature. Indeed, it is a natural phenomenon to have the differences between the written form and the motion-picture film. A reader, while reading a book, can perceive the work in its own way, according to his/her thinking features, whilst a watched film is generally perceived from the director's point of view. Nonetheless, the last word surely remains after the reader and the spectator. Nowadays, the revival of the Kyrgyz cinematography has been taking place independently of novel or literature. Although the last works reflect controversial or different comments regarding the cinema and literature, the interrelation of cinema and literature will continue. Both of these two disciplines will develop on its own and in accordance with the demands of the society. Nevertheless, literature will remain as an interest area of cinematography.