Isı borusu prensibinin güneşli su ısıtıcılarına uygulanması
Application of prienciple of heat pipes to solar water heaters
  1. Tez No: 57677
  2. Yazar: ÖZGÜR ALKAÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KOPAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Heat Pipes, Solar Collectors, Working Fluid
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ISI BORUSU PRENSİBİNİN GÜNEŞLİ SU ISITICILARINA UYGULANMASI Özgür ALKAÇ Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd.Doç.Dr. Mehmet KOPAÇ Ocak 1996, 59 sayfa. Yapılan bu çalışmada güneşli su ısıtıcılarına ısı borusu prensibi uygulanarak, doğal dolaşımlı güneşli su ısıtıcılarıyla ısıl verimleri açısından karşılaştırılmıştır. Esas itibarıyla ısı borusu bir akışkanın faz dönüşümü esnasında en yüksek enerjiyi taşıma prensibinden yararlanır. İçinde belirli miktarlarda çalışma sıvısı bulunduran, havası alınmış kapalı bir hazneden ibarettir. Hazne cidarına çalışma sıvısının akışını düzenlemek amacıyla uygun bir fitil yerleştirilmiştir. Bu çalışmanın birinci kısmında ısı boruları genel olarak ele alınmış, çalışma akışkanları, fitil yapıları ve çalışma sınırları tanımlanmış, bu sınır değerlerini veren eşitlikler 111ÖZET (devam ediyor) verilmiştir. Çalışmanın ikinci kısmında yapılan deneysel çalışmalar anlatılmıştır. ısı borusu prensibi uygulanan sistem etanol, su, freon 11 çalışma akışkanlarıyla değişik eğim açılarında denenerek doğal dolaşırdı güneşli su ısıtıcılarıyla karşılaştırılıp ısıl verimleri hesaplanmıştır. Son kısımda ısı borusu prensibi uygulanan sistem ile doğal dolaşımlı su ısıtıcısının verimleri grafikler halinde sunulmuş, sonuçlar tartışılmıştır. Anahtar sözcükler- Isı Borusu, Güneş Kollektörü, Çalışma Sıvısı Bilim Kodu:625. 04.01
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis APPLICATION OF PRINCIPLE OF HEAT PIPES TO SOLAR WATER HEATERS Özgür ALKAÇ Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Engineering Thesis AdvisorrAsst.Prof.Dr.Mehmet KOPAÇ January 1996, 59 pages In this study, solar water heaters were examined by using heat pipes and compared to solar water heaters with natural circulation in productivity. A liquid has got the highest energy during phase transformation. In heat pipes this basic priciple is used. Heat pipes consist of a vacum tank and determined amount of working liquid. Appropriate wick is placed inner surface of the tank due to regulate working liquid flow. In the first chapter of this research, heat pipes were generally examined and working fluids, wick structures and operating ranges were explained. Equations related withABSTRACT (continued) heat pipes which gives boundary values were given. In the second chapter of this research, experimantal works were given. In the system in which water, freon 1 1 and ethyl alcohol was used as a working fluid were tested with different slope angles and by comparing to solar water heaters their heat perfomances were determined. In the last chapter test results of solar water heaters with heap pipes were discussed.