Avrupa Birliği sosyal politikalarında iş-aile yaşamını uyumlaştırma politikaları ve kadın erkek eşitliğine dair düzenlemeler
Eu harmonization policies in work- family life in social policies and regulations regarding equality between man and woman
- Tez No: 576772
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEREF ULUOCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Sociology, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Ana Akımlaştırılması, Avrupa Birliği, Sosyal Politika, İş ve Aile Yaşamı Dengesi, Kadın, Erkek, Kadın Hakları, Gender, Gender Equality, Gender Mainstreaming, European Union, Social Policy, Work and Family Life Balance, Women, Men, Women's Rights
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Bölgesel Araştırmalar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Değişen sosyal, kültürel ve ekonomik yapı içerisinde kadınların erkeklerle birlikte istihdamda yer almaya başlamasıyla, kadınların ve erkeklerin toplumsal cinsiyete dayalı rol ve beklentileri iş ve aile yaşamı arasında gerilime neden olmaktadır. İş ve aile yaşamını uyumlaştırma politikaları bir sosyal politika alanı olarak karşımıza çıkmakta, refah devleti modellerine ve dolayısıyla içinde bulunulan refah devleti modeline göre ilgili politikaların algılanış biçimi, hayata geçirme yöntemine göre değişiklik göstermektedir. İş ve aile yaşamının uyumlaştırılması kavramı Avrupa Birliği belgelerinde uzun zamandır yer almakta ancak bu kavram Avrupa Birliği sosyal politikalarında Roma Antlaşması'ndan bu yana istihdam başlığı altında ele alınmaktadır. İş ve aile yaşamının uyumlaştırılmasına yönelik politikalarla kamusal ve özel alan sorumluluklarının kadınların omuzlarındaki tek taraflı yükü hafifletip, kadın erkek eşitliğinin sağlamasına yönelik politikalarla bakım hizmetleri, nakit transferi, esnek çalışma ve izin düzenlemelerinin ortaya koyulması hedeflenmiş görünmektedir. Avrupa Birliği bu çerçeve içinde ilgili sosyal politikaların hayata geçirilmesi noktasında, bir takım alt sınırlar belirleyerek ilgili düzenlemeleri ülkelerin inisiyatifine bırakmaktadır. Kadınların zaman kullanımı, kayıtlı istihdam oranları, doğum sonrası istihdamdan ayrılma durumları, cinsiyete dayalı iş bölümü ve ev içi karşılıksız emek sarfiyatları göz önüne alındığında, bir insan hakkı olarak toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik engellerin varlığından söz edilebilir. Bu engellerin ortadan kaldırılması adına yasa yapıcı kurum ve kuruluşların, ilgili politikaların ve yasal mevzuatın işleyişinin sağladığı imkânlar dâhilinde cinsiyet eşitliğinin ne denli güvence altına alındığı ve cinsiyet eşitliğini ana akımlaştırma stratejisinin mevcut politikalara ne denli uygulandığı, cinsiyet eşitliğine ne kadar fayda sağladığı bu çalışmanın temel sorunsallarını oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
As women begin to take part in employment together with men in a changing social, cultural and economic structure, gender-based roles and expectations of women and men cause tension between occupational and family life. The policies of harmonization of occupational and family life appear as a welfare policy area. Therefore, the perception of the related policies varies according to the implementation method and welfare state models that they are in. The concept of harmonization of occupational and family life has long been included in the documents of the European Union, however this concept has been included in the European Union social policies under the title of employment since the Treaty of Rome. By harmonizing occupational and family life; to ensure equality between women and men, care facilities, cash transfer, flexible working and absence arrangements are introduced to alleviate the unilateral burden of public and private responsibilities on women's shoulders. The European Union sets a lower limit on the implementation of social policies and leaves the relevant regulations to the initiative of the countries. Considering women's time usage, registered employment rates, post-natal resignation, gender-based division of labor and domestic unpaid labor costs, barriers to gender equality as a human right can be mentioned. In order to eliminate these obstacles, the main problems of this study are the extent to which gender equality is guaranteed within the opportunities provided by the legislative institutions and organizations, the relevant policies and the legislation, and how the mainstreaming strategy of gender equality applies to existing policies, and how much it benefits the gender equality.