Türk ve Rus atasözlerinde kadın imajının dilbilimlik karşılaştırması
Linguistic comparison of woman image in Turkish and Russian proverbs
  1. Tez No: 576774
  2. Yazar: DÖÖLÖTBEK EŞKENOV
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN ÖZBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: kadın, Türk atasözleri, Rus atasözleri, anlam, deyim aktarması, ad aktarması, woman, Turkish proverbs, Russian proverbs, sense, metaphore, metonyme
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 231
Özet
Bir milletin yaşam biçimini, yazılı olmayan bazı kurallarını, dünyaya bakış açısını gösteren dilsel ürünler atasözleri olarak adlandırılır. Atasözlerinde kadın imajını yansıtan bu çalışma, Türk ve Rus atasözlerini kapsar. Burada iki dilde kullanılan atasözlerinin dilbilimlik karşılaştırması, bir sosyolengüistik araştırmanın konusu olur. Genel anlamında daha çok 'kadın' ve atasözleri örneğiyle kavram alanı, cümle yapıları ve bazı morfolojik ekler incelenmiştir. Bu çalışmamızın gelecekte atasözleri ve diğer tematik kategorilere bir araştırma konusunu oluşturmak için bir veri olacağı düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
Linguistic products that show one's style of life and unwritten point of view are proverbs. The study shows the displaying image of women, and includes Turkish and Russian proverbs. The linguistic comparisons in proverbs of the two languages in this study is a subject of sociolinguistic research. The word“woman”in general meaning, and a sensual field, syntactical structure and some morphological forms with samples of proverbs were studied. We hope that this study will be a resource for researching subject in proverbs and other thematic categories in the future.