Hekimin estetik amaçlı tıbbi müdahaleden kaynaklanan hukuki sorumluluğu
The legal responsibility of the physician arising from the medical intervention for aesthetic purposes
  1. Tez No: 576775
  2. Yazar: KAAN SAYIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KUDRET GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Sağlık Kurumları Yönetimi, Law, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Hekim, Hasta, Estetik Amaçlı Tıbbi Müdahale, Malpraktis, Eser Sözleşmesi, Physician, Patient, Aesthetic Medical Intervention, Malpractice, Contract of Work
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmada, hekimin estetik amaçlı tıbbi müdahaleden kaynaklanan hukuki sorumluluğu ele alınmıştır. Hekimin hukuki sorumluluğu, sağlık hukuku alanında önemli bir yer edinmektedir. Estetik amaçlı tıbbi müdahale ise, diğer tıbbi müdahalelere nazaran özellik arz eden ve farklılık gösteren bir işlem türüdür. Tıp bilimi ve sağlık hukukunda önemli birer yeri olan bu kavramlardan ise çalışmamız meydana gelmiştir. Çalışmamızda ilk olarak, konuyla ilgili temel kavramlar incelenerek, hasta ile hekim arasındaki ilişkinin hukuki niteliğinden bahsedilmiştir. Ardından, hekimin estetik amaçlı tıbbi müdahaleden kaynaklanan hukuki sorumluluğunun kapsamı ve özellikleri ele alınmıştır. Son olarak ise, hekimin hukuki sorumluluğunun sonuçları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the legal responsibility of the physician arising from the medical intervention for aesthetic purposes was discussed. The legal responsibility of the physician has an important place in the field of health law. Aesthetic medical intervention is a type of procedure that differs from other medical interventions and has specialty. Our study has emerged from these concepts which have an important place in medical science and health law. In our study, firstly, the basic concepts related to the subject are examined and the legal quality of the relationship between the patient and the physician is mentioned. Then, the scope and characteristics of the legal responsibility of the physician resulting from aesthetic medical intervention were discussed. Finally, the results of the legal responsibility of the physician were examined.