Кыргызстанда улуттук журналистикага альтернатива катары интернет журналистика
Kırgızistan'da ulusal gazeteciliğe alternatif olarak internet gazeteciliği
- Tez No: 576778
- Danışmanlar: DR. KUBANIÇBEK TAABALDİYEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kitle İletişim Araçları, Gazetecilik, Basın, Internet ve Internet Gazeteciliği, mass media, journalism, press, Internet and online journalism
- Yıl: 2008
- Dil: Kırgızca
- Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Kırgız Cumhuriyeti – Kitle İletişim Araçlarının gelişme süreci olarak olumlu göstergelere sahip bir ülkedir. Her seferinde yeni Kitle İletişim Araçları ortaya çıkarak toplumun enformasyon ihtiyacını giderdikleri bir gerçektir. Ancak, günümüzde medyanın yeni bir alanı olarak Internet'i kullanmak, iş yapmak hem prestijli hem de moda olarak görülmektedir. Çünkü, Internet'le Kırgız topluluğu 1990'lı yılların sonlarında tanışsalar da, kısa dönem içinde Internet hızla gelişerek gücü ve etkisini göstermiştir. Elbette ki, Ulusal Gazetecilik de giderek bu modayı izlemiştir. Böyle bir durum, enformasyon teknolojileri hakkında bilgisi olan her insanı, alternatif bir yolla oluşmakta olan İnternet Gazeteciliğini derinden irdelemeye teşvik eder. Yüksek Lisans tezi dört bölümden ibarettir. İlk bölümde genel bir giriş yapılarak, Ulusal Gazetecilikten İnternet Gazeteciliğine nasıl bir geçiş yapıldığı hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ise, Ulusal Gazeteciliğin günümüzdeki durumuna kısaca değinilmiştir. Halihazırda ne kadar Kitle İletişim Aracının Kırgız Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı'nda kayıtlı olduğu, onların ne kadarı gerçekten yayın hayatını sürdürdükleri, ülkedeki değişik özellikteki Kitle İletişim Araçları ve onların gelişim koşulları açıklanmaya çalışılmıştır. Yüksek Lisans tezin“Alternatif Bir Yol Olarak İnternet Gazeteciliği”diye adlandırılan üçüncü bölümünde, Kırgızistan'daki Internet'in genel durumu, internet kullanıcılar, İnternet Gazeteciliği ve internet gazeteleri hakında bilgi verilmiştir. Basın ile İnternet Gazeteciliği arasında etraflıca kıyaslamaları yapılmıştır. İki farklı türdeki gazetelerin avantaj ve dezavantajları, İnternet Gazeteciliğinin yarattığı yeni anlamlar, internet ve etik düşüncesi gibi konular da bu bölüm içinden yer aldı. Sonuç bölümünde: İnternet Gazeteciliğinin geleceği, diğer Kitle İletişim Araçlarına ve geleneksel basına gösterdiği etki, İnternet Gazeteciliği hakkında uzmanlar tarafından söylenen fikirler, Kırgızistan'da İnternet Gazeteciliğinin anlamı, tezin ne kadarının kendi konusuna cevap verdiği, amacının gerçekleştiği değerlendirilmiştir Bunun dışında, Yüksek Lisans tezine Kırgızistan'da internet kullanıcıların tüm özelliklerini yansıtan şemalar ve günümüzdeki Kitle İletişim Araçlarının 70 ten fazla internet siteleri hakkındaki bilgi de kapsandı. Ülkedeki internetin gelişiminin yarınki göstergesi bugünkisinden mutlaka faklı olacaktır. Belki %10, belki %100 değişecektir. Bu kendi anlamında, İnternet Gazeteciliği de şimdikisinden kuvvetli olacağını anlatır. Esasında, Ulusal Gazeteciliğin de alternatif bir dal olarak İnternet Gazeteciliğine hesap vermesini koşullandırır. Çünkü, internet şimdilik kendi gelişimini sona erdiren bir teknoloji değildir.
Özet (Çeviri)
Kyrgyz Republic has high indicators in terms of mass media development tendency. It is true that many new mass media are opening each year and they are trying to provide the community with information. However today it is both prestigious and fashionable to use an Internet as a new type of media. Kyrgyz society began to use it at the middle of 1990's, since then the Internet have been developed very quickly and could show its power and influence in a short time. Of course, the national journalism follows this fashion but slowly. This situation necessitates everyone who has an understanding about information technology to study deeply online journalism, which has been developing as an alternative. This Masters Thesis consists of four parts. In the first part telling about transition from national journalism to online journalism made an introduction. In the second part includes the current situation of Kyrgyz journalism i.e. how many mass media was registered in the Ministry of Justice of Kyrgyz Republic, how many of them are working, different mass media in the country and their development perspective. In the third part of the thesis which is called 'Online Journalism As An Alternative Way' the general situation of Internet sector in Kyrgyzstan, Internet users, online journalism and Internet newspapers were presented. Several comparisons between the press and online journalism were made. Small titles such as advantages and disadvantages of both newspapers, new definitions online journalism has created, Internet and ethics also are included in this part of thesis. In the conclusion the future of online journalism, its influence on other mass media, traditional press, opinions of the experts about the future of online journalism, the situation of online journalism in Kyrgyzstan, how many percent of the thesis has answered the question totally and has it reached its goal or not have been discussed. Except for this the thesis included the diagrams which reflect all peculiarities of Internet users in Kyrgyzstan and more than 70 current websites of mass media. The future indicator of the development of Internet in the country differs from today's. May be it will change to 10 % or 100%. It means that online journalism will be developed more and more. The most important is that it necessitates the national journalism to consider online journalism as an alternative sector. Because the Internet is not a completely developed technology, yet.