Trakya Havzası kömürlerinde iz elementlerinin incelenmesi
The Investigation of trace elements in thrace coal basın
  1. Tez No: 57679
  2. Yazar: ŞENOL YÜCEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM BUZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Trakya, Kömür, Linyit, Kül, Kömür karakteristikleri, İz element dağılımı, Kömür analizleri, Thrace, coal, lignite, ash, coal characteristics, trace element distribution, coal analyses
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi TRAKYA HAVZASI KÖMÜRLERİNDE İZ ELEMENTLERİN İNCELENMESİ Şenol YÜCEL Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd.Doç.Dr. İbrahim BUZKAN Ağustos 1996, 129 sayfa. Bu çalışmada, Trakya Havzası kömürlerinde iz elementlerin belirlenmesi üzerine bir araştırma yapılmıştır. Çalışma alam İstanbul bölgesi (Yeniköy-Kemerburgaz) kömürleride dahil olmak üzere Trakya Havzasında bulunan kömür sahalarım kapsamaktadır. Havza kuzeyde Istıranca dağları, güneyde Korudağı ve Ganos dağı, batıda Rodop masifîyle kuşatılmış derin bir çökelme havzasıdır. Havza kenarlarında 1000-2000 metreye varan istif kalınlığı orta bölgede 6000-7500 metreye ulaşmaktadır. Bu istif içinde havza kömürleri Tersiyer çökelleri içinde bulunmaktadır. Yaşlan Oligo-Miyosen olan bu kömürler Tekirdağ-Süloğlu hattı boyunca ikiye ayrılmaktadır. Bu hattın batısı birinci grup linyit damarlarım, doğusu ise ikinci grup linyit damarlarım oluşturmaktadır. Çalışmada birinci grup linyit damarlan Malkara-Keşan-Uzunköprü, ikinci grup linyit damarlarıda Saray ve İstanbul olarak üç coğrafik bölge adı allında incelenmiştir. 111Çalışmanın içeriği iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm; genel olarak kömür hakkında verilen literatür kısmım oluşturmaktadır. Bu bölüm içinde kömürlerin oluşumu, kömürleşme, kömürlerin organik jeokimyası ve kömürlerin bileşenleri gibi konulara yer verilmiştir. İkinci bölüm ise; çalışmanın uygulama kısmım oluşturmaktadır. Bu amaçla ilk olarak Trakya Havzasındaki linyit damarlarından örnek alımı gerçekleştirilmiştir. Havzadan örnek alımı sırasında TKİ, Saray (Tekirdağ) linyit işletmesi merkez olarak seçilmiş olup, bu işletmenin konaklama ve ulaşım olnaklarından yararlanılmıştır. Örnek alımı, Trakya Havzası linyit damarlarında üretim yapılan devlet ve özel sektör kömür işletmelerinin ocaklarındaki kömür damarlarından oluk örnek alma yöntemine göre yapılmıştır. Örnek alımı yaptığımız kömür ocaklarındaki kömür damarlarının ölçekli stampları çıkarılmıştır. Trakya havzası kömürlerinden alman örnekler ZKÜ Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği bölümü Jeokimya-Kömür-Kok laboratuvarında analizleri yapılmak üzere hazırlanmıştır. Ocaklardan alman kömürlerde kömürlerin karakteristik özellikleri (nem, kül, uçucu madde, sabit karbon, kalori), kömür İmlilerinin oksit bazında elementsel bileşimleri ve iz elementlerin dağılımı belirlenmiştir. Daha sonra yapılan çalışmalar sonucunda elde edilen veriler yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. Thesis THE INVESTIGATION OF TRACE ELEMENTS IN THRACE COAL BASIN Şenol YÜCEL Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Graduate School of Natural Applied Sciensis Department of Geological Engineering Thesis Advisor : Yrd.Doc.Dr Ibrahim BUZKAN August 1996 129 pages An investigation of determination of trace element distribution of coal seams of Thrace Coal Basin was performed in this study. The research area involved in this study covered coal fields of Thrace Coal Basin including Istanbul District (Yeniköy-Kemerburgaz). The basin is a deep settling basin surrounded by Istiranca Mountain in the North, Koru and Ganos Mountains, in the South and Rodop Massive in the West. A 1000-1200 meters of precipitation thickness in the edges reaches to 6000-7500 meters towards the middle of the basin. The coal seams of the basin are in the Tersier Level of this precipitation. These Oligo- Miosen aged coal seams are divided into two wings by Tekirdağ-Süloğlu Line. The West Wing of this line comprises the first group of lignite seams and the East Wing comprises the second group of lignite seams. Geographically the area is divided into three district. The first group of ligniteABSTRACT (continued) seams was investigated as Malkara-Keşan-U2xınköprü Lignites and the second group was investigated as Saray and Istanbul Lignites. The study is considered in two main section. The first section is the literature review of coal formation, coalification, organic geo-chemistry of coal and coal constituents. The experimental part of the study is included in the second section. TKİ (Turkish Coal Enterprise) Saray Lignite Mine was chosen as the base of the sampling procedure. The facilities of the company like accommodation were used during the sampling period. The channel coal samples were taken from the lignite seams of state owned and private mines. The scaled seam stamps were prepared during the sampling. All the sealed samples were then transported to Geo chemistry laboratory of the Department of Mining Engineering of Zonguldak Karaelmas University. Following a sample preparation procedure proximate analysis, (humidity, ash, volatile matter, fixed carbon and calorie) was performed on all the original samples. Oxide base elemental constituents and trace element distribution of the coal samples were determined on the ashes of all the samples. Finally, experimentally produced data was interpreted for coalification, seam correlation and their probable environmental effects.