Zonguldak kömürlerinin biriketlenmesi
Briquetting of Zonguldak coals
  1. Tez No: 67956
  2. Yazar: ALİ NECMİ ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM BUZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kömür, biriket, katkı maddesiz biriket, Coal, briquetting, briquetting without binder
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi ZONGULDAK KÖMÜRLERİNİN BİRİKETLENMESİ A. Necmi ŞAHİN ZONGULDAK KARAELMAS ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. İbrahim BUZKAN Ağustos 1997, 151 sayfa. Bu tez çalışmasında, Zonguldak Taşkömür Havzası'ndaki kömürlerden ZKÜ Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü Jeokimya Laboratuvarında tarafımızdan geliştirilen pilot çapta bir deney seti yardımı ile katkı maddesiz sıcak biriketleme yöntemi kullanılarak biriket kömürü üretilmektedir. Çalışmada önce genel bilgi olarak, Zonguldak Taşkömür Havzası'nın jeolojisi, kömürlerin biriketlenmesi hakkında genel bilgiler, biriketlerde aranan özellikler, kömür biriketleme teknikleri ve çeşitleri, kömürlerin biriketlenebilirliğine etki eden faktörler hakkında bilgiler verilmektedir. mDaha sonra çalışmanın amacını oluşturan Zonguldak Taşkömür Havzası 'ndan günümüzde çalışan ve gelecekte işletilebilecek kömür damarları belirlenerek, damar bazında arından 35 kg'lık oluk örnekleri alınarak boyutlandırılmış ve karakteristik özellikleri belirlenmektedir. Hazırlanan kömür örnekleri katkı maddesiz, sıcak olarak hazırlanan sistemde biriketlenerek elde edilen biriketlerin karakteristik özellikleri, sağlamlık testleri ve maliyet hesapları yapılmaktadır. Son olarak, katkı maddesiz üretilen biriketler değerlendirilerek öneriler sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis BRIQUETTING OF ZONGULDAK COALS Ali Necmi ŞAHİN Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Thesis Advisor: Assist. Prof.Dr Ibrahim BUZKAN August 1997, 151 pages. In this thesis, briquetting coal has been producted from coals of Zonguldak Hardcoal Basin at the Z.K.Ü, Geochemistry Laboratory of Mining Engineering Department of Engineering Faculty, by the pilot experiment sets had been devoloped by ourself to use without binder hot briquetting methods. în the study, firstly general knowledge, the geology of Zonguldak Hardcoal Basin, general knowledges of about coal briquetting, properties of the quality of briquettes, technique of coal briquetting and various, influence of the important factors on coal briquetting have been given knowledge.ABSTRACT (continued) After, goal of the thesis, from the Zonguldak Hardcoal Basin, coal seams have been determined of daily to work and future will be operated, trough samples of approximately 35 kg had been taken from fresh surface, classified and proximate properties of coals had been determined. Coal samples had been prepared, without binder, and hot briquetting, the take briquettes, proximate properties, quality tests and coast of the briquettes have been investigated. Andly, without binders producted briquettes have been evaluated and suggestion have been given.