Ermenek kömürlerinden pilot çapta yeni bir teknik ile biriket üretimi
- Tez No: 85473
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM BUZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Krmenek toz kömürleri yeni bir teknik, biriket yapımı, Dust coals of Ermenek, a new echniquc, briquetting products
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
özet Yüksek İM ülıeııri islik Tezi ERMENEK KÖMÜRLERİNDEN PİLOT ÇAPTA YENİ BİR TEKNİK İL! BİRİKET ÜRETİMİ Edicin AKS î ANSAN Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anahilim Dalı Tez Danışmanı: Yrıl.Dov.Dr. İbrahim BUZKAN Ağustos 1996. 100 sayfa. Bu tez çalışmasında, Iırmenek (Karaman) linyit havzası kömürlerinin tozlarından yeni bir teknik ile pilot çapta birikel komili fi üretilmiştir. önce genel bilgiler, Ermenek linyit hav/asının jeolojisi, biriketlemenin tarihçesi, tanımı, amacı, nedenleri, birikellemeye etki eden önemli faktörler ile Dünya' da ve Türkiye'deki biriket yapımı, biıikclleme teknikleri, biriketlerde aranan özeellikler ve Avrupa standartları ile biriketleme çeşitleri hakkında bilgiler verilmektedir. Ermenek linyit havzasından 50 ku'lık kömür örnekleri alınmış, boyutlandırılmış ve karakteristik özellikleri belirlenmiştir. I rmeııek kömürleri sülfit likörü, katran ve rezidüe kullanarak yeni bir teknik ile biıkellenmiştir. Biriketlerin karakteristik 11!OZKT (devnnı ediyor) özellikleri, sağlamlık testleri ve maliyel hesabı yapılmıştır. Son olarak üretilen biriketlerin değerlendirilmiş ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
VHSTRACT İM. Sc. Thesis Pİ I. OT HRİOUKTTİİNU PRODUCTS BY USİNC; A NKW TECHNIQUE FROM COALS O! ERMENEK Edicin ARS1 ANSAN Zonguldak Karaelmas Üniversitesi CrmluiMe School oflNalurnl Applied Science») Department of Mining Engineering Thesis Advisor: Yrd.Doç.Dr. İbrahim BUZKAN August 1996, i 00 pages. "In this thesis, coals of pilot Briquetting Ik: ! been producted from fine grain coals of Ermenek (Kanunun) lignite basin by usin:'. a new technique. Firstly, general knowledge, (he geology <>f Hrmcnpk lignite basin, the history- definilion-objeet of briquetting: inllueuc- of the important factors on coal briquetting with briquelling production in the World and Turkey, technique of briquetting, properties of the quality of briquettes and about Europa standarts with types of briquettes have been given knowle-ige.AIJS'I'KACT (ı-»ııüuııcd) Coal samples of approximately 50 kg hail keen taken from Ermenek lignite basin, classified and proximate properties of coals had been determined. Ermenek coals have been briquetlcd with usine sulphite liquor, tar and residue by a new technique. Proximate properties, quality tests and costs of briquettes have been investigated. Endly, produelcd hiiqueltcs have been evaluated and suggestions have been given.