Palynostratigraphy and coal petrography of the upper oligocene lignites of the northern thrace Basin, NW Turkey
  1. Tez No: 56528
  2. Yazar: ZÜHTÜ BATI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN ERLER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kuzey Trakya Havzası, Danişmen Formasyonu, kömür damadan, palinoloji, palinomorf topluluğu, Geç Oligosen (Şattiyen), kömür petrografisi, maseraller, kömürleşme derecesi, Northern Thrace Basin, Danişmen Formation, coal seams, palynology, palynomorph assemblages, Late Oligocene (Chattian), coal petrography, macerals, coal rank. IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 365
Özet
öz KUZEY TRAKYA HAVZASI ÜST OLİGOSEN KÖMÜRLERİNİN PALİNOSTRATİGRAFİSİ VE KÖMÜR PETROGRAFİSİ, KB TÜRKİYE Batı, Zühtü Doktora, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayhan Erler Yardımcı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Volkan Ş. Ediger Ocak 1996, 341 sayfa Trakya Havzasında Oligo-Miyosen yaşlı Danişmen Formasyonu havzanın merkezinde ve kuzey kesimlerinde çok sayıda ekonomik kömür daman içermektedir. Yirmi petrol arama kuyusu ile yedi kömür ocağında Danişmen Formasyonu'nun kömür içeren seviyelerinden alman 110 adet palinoloji ve 46 adet petrografi örneğinde, kömürlerin yaş ve çökelme ortamlarım, kömürleşme derecelerini ve diğer petrografik özelliklerini belirlemek amacıyla analizler yapılmıştır. Palinomorfça zengin 103 örnekte, spor-pollen, fiıngal spor, organik kavkılı yeşil alg, dinoflagellat ve kökeni bilinmeyen palinomorf gruplarına ait yüzyedi takson tanımlanmıştır. İstatistiki palinolojik çalışmalar, palinomorf topluluğunun bir bütün olarak, bazı indeks Geç Oligosen spor, pollen ve fiıngal spor taksonlarının yüksek bolluk değerleri ile karakterize edildiğini göstermiştir. Ancak, palinomorf dağılım tabloları üstünde yürütülen detaylı istatistiki çalışmalar, iki farklı palinomorf topluluğunun varlığını ortaya çıkarmıştır. Zon 1 olarak tanımlanan ilk topluluk,Monoporopollenites spp.'nin bu zona ait örneklerde bulunmayışı ve Anatolinites dongyingensis, Dicolpopollis kalewensis, ve Polyvestibulopollenites verus türleri ile Laevigatosporites, Leiotriletes ve Baculatisporites cinslerine ait taksonların yüksek relatif yüzde değerleri ile temsil edilmektedir. Zon l'e ait örneklerin üstündeki stratigrafik seviyelerden alman örneklerde tanımlanan Zon 2 ise, Monoporopollenites spp.'nin ilk ortaya çıkışı ve Zon 1 içinde görülen ve adlan yukarıda belirtilen taksonların çok daha yüksek bolluk değerlerine erişmesi ile tanımlanmıştır. Bu palinolojik verilere dayanarak Zonl ve Zon 2 olarak tanımlanan palinomorf topluluklarına verilebilecek en makul yaş Geç Oligosen (Şattiyen)'dir. Ancak, kesin verileri olmamakla beraber, Zon 2 olasılıkla Şattiyen'in üst seviyelerine karşılık gelmaktedir. Kömür petrografisi analizleri, hakim maseral tipinin huminit (vitrinit) olduğunu, liptinit ve inertinit maserallerinin ise düşük yüzdelerde bulunduğunu göstermiştir. Çalışılan kömürlerinin kömürleşme derecesi turba ile altbititümlü B kömür arasında değişmektedir. Palinoloji ve kömür petrografisi analizlerinden elde edilen bulgular, çalışılan kömürlerin büyük çoğunluğunun, denizel etkiden uzak, üst delta düzlüğü-akarsu ortamlarında, nemli yantropik iklimsel koşullar altoda gelişmiş, nehir kenan-bataklık ormanı bitkilerinin hakim olduğu bataklıklarda çökeldiğini göstermektedir. Bu havzalara ilave olarak, özellikle çalışma alanının kuzeybatısı ile güneyinde, denizel etkinin varolduğu alt delta düzlüğü geçiş ortamında, az sayıda paralik (acı su) kömür havzasının oluştuğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PALYNOSTRATIGRAPHY AND COAL PETROGRAPHY OF THE UPPER OLIGOCENE LIGNITES OF THE NORTHERN THRACE BASIN, NW TURKEY Batı, Zühtü Ph.D., Department of Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ayhan Erler Co- Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Volkan Ş. Ediger January 1996, 341 pages. The Oligo-Miocene Danişmen Formation of the Tertiary Thrace Basin consists of numerous coal seams, especially in the central and northern parts of the basin. One hundred and ten palynological and forty-six coal petrographic samples taken from twenty hydrocarbon exploration wells and seven coal mines were analysed for the estimation of age and depositional environments of the coal-bearing intervals of the formation and the determination of rank and other petrographic properties of the coals. One hundred and seven palynomorph taxa belonging to spore-pollen, fungal spore, organic-walled green algae, dinoflagellate, and Incertae Sedis groups were identified from 103 palynologically productive samples. Qualitative and quantitative palynological investigation on these taxa showed that the overall palynomorph assemblage was characterized by the most frequent occurrences of some Late Oligocene (Chattian) spores, pollen, and fungal spores. However, detailed instatistical analyses on the palynomorph distributions revealed the presence of two palynomorph assemblages, namely Zone 1 and Zone 2. The lower Zone 1 is characterized by the absence Monoporopollenites spp. and by the frequent occurrences of Anatolinites dongyingensis, Dicolpopollis kalewensis, Polyvestibulopollenites vents and species belonging to the genera Laevigatosporites, Leiotriletes, and Baculatisporites. Whereas, the upper Zone 2 is characterized by the first occurrence of Monoporopollenites spp. and the most frequent occurrences of the taxa listed above. Although, based on this palynological data, a Late Oligocene (Chattian) age was assigned for the palynomorph assemblages of Zone 1 and Zone 2, it seems that Zone 2 is slightly younger than Zone 1 and probably corresponds to the upper parts of Chattian. Coal petrographic analyses indicate that huminite (vitrinite) is the primary constituent of the coal and liptinite and inertinite are minor. Coal rank, according to the ASTM classification, ranges from peat to sub-bituminous B. Palynological and coal petrographical data display that most of the studied coals are limnic in nature rather than paralic. They were deposited in backswamps of upper delta plain-fluvial environments beyond the limits of marine influence where a subtropical-moist climate contributed the development of a riverside, swamp-forest assemblage. However, a few paralic coal basins of brackish water seem to be formed mostly in northwestern and southern parts of the study area in a transitional lower delta plain environment subjected to marine influence.