Karotlu sondajlarda ilerleme hızına ve karot verimine etki eden faktörlerin araştırılması
Investigation of factors affecting penetration rate and core recovery in diamond drilling
- Tez No: 57680
- Danışmanlar: PROF. DR. YADİGAR VASFİ MÜFTÜOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Karotlu sondaj, matkap, ilerleme hızı, karot verimi, RQD, çatlak frekansı, Diamond drilling, drill bit, penetration rate, core recovery, RQD, fracture frequency
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi KAROTLU SONDAJLARDA İLERLEME HIZINA VE KAROT VERİMİNE ETKİ EDEN FAKTÖRLERİN ARAŞTIRILMASI Erdoğan KAHVECİ Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Yadigar Vasfı MÜFTÜO?LU Ağustos 1996, 150 sayfa Bu tez çalışmasında karotlu sondajlarda ilerleme hızına ve karot verimine etki eden faktörler araştırılıp, matkap seçimi ve kullanımı konusunda bilgiler derlenmiştir. Gelik Ayıçınde yapılan G-40, G-41 sondajları incelenip, bu sondajlarda kullanılan HD-55 sondaj makınası kısaca tanıtılmıştır. IIIÖZET (devam ediyor) Bu sondajlardaki sondaj parametreleri (devir, baskı, ilerleme hızı. tork) ve kullanılan çamurun parametreleri irdelenmiştir. Daha önce yapılmış olan Kozlu 20-R 20-K sondajları ile Gelik G-40, G-41 sondajlarında kullanılan matkapların performansları karşılaştınlmıştır. G-40 ve G-41 sondajlarındaki karotların tümü ölçülerek; sondajların materyal yüzdesi, karot verimi, karot kayıpları çıkarılmıştır. Hazırlanan karot albümlerinin de yardımıyla litoloji, çatlaklılık derecesi göz önünde bulundurularak sondajlar zonlara ayrılmış ve bu zonlardaki RQD (kayaç kalite indeksi), çatlak frekansı değerleri tespit edilmiştir G-40 sondajından alınan sağlam kumtaşı karotlan üzerinde tek eksenli basınç dayanımı, dolaylı çekme dayanımı, nokta yük dayanımı, Shore sertlik indeks, değerleri ve bu örneklerin yoğunlukları tespit edilmiştir. Son olarak bu verilerin ve RQD, çatlak frekansı değerlerinin ilerleme hızı ile ilişkileri istatiksel olarak araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis INVESTIGATION OF FACTORS AFFECTING PENETRATION RATE AND CORE RECOVERY IN DIAMOND DRILLING Erdoğan KAHVECİ Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mining Engineering Thesis Advisor: Prof.Dr. Yadigar Vasfı MÜFTÜOGLU August 1996, 150 pages. Fn this thesis, factors affecting penetration rate and core recovery in core drilling were investigated and information on the selection and usage of drill bits was compiled. G-40 and G-41 boreholes, which were drilled in Gelik-Ayiçı, have been studied and HD-55 core drilleri which was used in these boreholes, is briefly introduced.ABSTRACT (continued) The drill parameters (rotation, thrust, penetration rate and torque) of these boreholes and circulation fluid parameters have been analysed. The performance of the drill bits used in the previously completed Kozlu 20-H and 20-K boreholes have been compared with Gelik G-40 and G-41 boreholes. By measuring the length of the all core samples recovered from the boreholes (G-40 and G-4 1 ), material, core recovery and core loss have been derived. With the aid of the compiled core albums, boreholes were divided into certain zones by considering lithology and degree of fracturing and then RQD (Rock Quality Designation), fracture frequency in these zones were defined. Uniaxial compressive, indirect tensile and point load strength, Shore hardness index and density of the intact sandstone core samples, recovered from G-40 borehole have been measured. Finally, the relationship between the penetration rate and have been statistically anlysed