Hannah Arendt'te sorumluluk, düşünme ve yargılamanın anlamı
The meaning of responsibility, thinking and judgment in Hannah Arendt
- Tez No: 576793
- Danışmanlar: PROF. DR. BETÜL ÇOTUKSÖKEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Sorumluluk, Genişletilmiş zihniyet, Aktör, Seyirci, Korkuluksuz düşünme, Yargılama, Ortak duyu, Politik alan, Kötülük, Responsibility, Enlarged mentality, Actor, Spectator, Thinking without banisters, Judgment, Common sense, Political realm, Evil
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
Kötülük karşısında insanın sorumluluğu nerede başlayacak, nerede bitecektir? Kendi başına düşünebilen, seçim yapabilen, doğruyu yanlıştan ayırt edebilen insan, başkası olanı ötekileştirmenin ve onun başına gelene yabancılaşmanın kolaycılığına kapılmadan kötülüklerle dolu bir dünyanın sorumluluğunu üstlenebilecek midir? Kötülüğün kendini gösterdiği, insanla insan, insanla dünya arasına girdiği açıklıkta, insana kalan nedir? Bu sorular ve bu sorular etrafında düğümlenen sorunlar, burada yürütülen soruşturmanın tam kalbinde durmaktadır. Tezde, genel olarak, kötülüğü kendine özgü duruşuyla karşılaması beklenen özneden -Hannah Arendt'in terminolojisindeki politik varlıktan- hareketle, nesnel dünyadaki durumlar karşısında insanın sahip olduğu olanakların ve entelektüel kaynakların ortaya konmasına çalışılmıştır. İlkin, başkalarıyla paylaşılan politik alanda bir görünüp bir kaybolan özne için sorumluluğun sınırları belirlenmiştir. Buna ek olarak, giderek zenginleşen kötülük repertuarıyla başa çıkmada kullanılabilecek iki önemli zihinsel yetenek -düşünme ve yargılama- ele alınmıştır. Birey, diğerleriyle ilişkisinde, dünyayla ilişkisinde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Where will the responsibility of human beings begin and end against evil? Will the person, who can think on his/her own, make choices, and distinguish between right or wrong, be able to assume the responsibility of a world full of evil without being carried away with the easiness of alienating others and estranging oneself of what happened to them? What is left to men in the gap where evil manifests itself between man and man and between man and the world? These questions and the problems knotted around them lie at the very heart of the investigation carried out here. In this thesis, it is aimed to reveal the possibilities and intellectual resources human beings have with reference to the situations in the objective world, based on the subject -the political presence in Hannah Arendt's terminology- that is expected to meet the evil with its unique stance. First, the boundaries of responsibility were set for the subject, appearing and disappearing in the political space that is shared with others. Besides, two significant mental abilities -thinking and judgment- were treated, which can be used to cope with the increasingly rich repertoire of evil. The individual was discussed in relation to other individuals and to the world.