Kosta kırıkları analjezi yönetiminde serratusanterior plan bloğun yeri
The place of serratus anterior plane block in the ribfractures pain management
  1. Tez No: 576797
  2. Yazar: ŞEYMA TEKŞEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖZEN ÖKSÜZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Serratus Plane Block, Rib Fracture, Acute Pain, Chronic Pain
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Kosta kırığı ile başvuran hastaların ağrı kontrolü çok önemli olup hastanın hemodinamisini stabilize etmesinin yanısıra rahat nefes almasına yardımcı olur ve atelektazi, pnömoni gibi akut komplikasyonlardan korur. Serratus anterior plan bloğu (SAPB) kosta kırıklarında efektif analjezi sağladığı bildirilmiş bir rejyonel anestezi yöntemidir. Bu çalışmada kosta kırıklarının ağrı yönetimininde SAPB'nun etkinliğini araştırmayı ve SABP ile kontrol grubunu 24 saatlik total analjezik tüketimi ve ağrı skorları açısından karşılaştırmayı amaçladık. Materyal Metod: Fakülte etik kurul onayı alındıktan sonra çalışma başlatıldı. Ön çalışmanın verileri kullanılarak yapılan power analizde %95'lik bir güçle ve %5'lik bir anlamlılık düzeyinde örneklem büyüklüğü grup başına 27 hasta olarak hesaplandı. Kosta kırığı nedeniyle Numerical Rating Skala (NRS) skoru ≥ 4 olan 60 hasta (18-90 yaş) çalışmaya dahil edildi. Bütün hastalardan yazılı olarak bilgilendirilmiş onam alındı. Hastalar randomize şekilde Serratus plan bloğu grubu (Grup S) ve kontrol grubu (Grup K) olarak iki gruba ayrıldı. Bütün hastalara tramadol ile hazırlanan intravenöz hasta kontrollü analjezi (HKA) cihazı takıldı. Hastaların demografik verileri (yaş, cinsiyet, boy, kilo, ASA, kosta kırığı yeri), giriş periferik oksijen saturasyon değerleri (sP02), 1. saat ve 24. Saat sP02, giriş NRS, 30. Dakika, 1. saat, 2.saat, 4.saat, 6.saat,12.saat, 24.saat NRS skorları, total tramadol tüketimleri, ek analjezik kullanımları kaydedildi. Hastalara 3 ay sonra telefonla ulaşılarak kronik ağrı değerlendirmesi yapıldı. Bulgular: Grup S'ye 30 Grup K'ye 30 olmak üzere 60 hasta çalışmaya alındı. Her iki grubun demografik verileri karşılaştırıldığında anlamlı fark bulunmadı. Kırık alanlarına bakıldığında bütün gruplarda 26 hastanın kırığının posteriorda, 19 hastanın kırığının anteriorda, 15 hastanın kırığının lateralde olduğu görüldü. Gruplar karşılaştırldığında kırık yerleri açısından anlamlı fark bulunmadı. (P = 0.60) 24 saatlik total tramadol tüketimi Grup S'de anlamlı olarak düşük bulundu (p0.05). Giriş NRS skorlarında anlamlı fark yoktu (p=0.23). 30. Dakika, 1. saat, 2.saat, 4.saat, 6.saat,12.saat'te Grup S de NRS skorları anlamlı olarak düşük bulundu (p0.05). Grup S'de toplam 1, grup K'de total 9 hastada kronik ağrısı olan hasta saptandı. Kronik ağrısı gelişen hasta sayısı Grup S'de anlamlı olarak düşük bulundu (p=0.006). Sonuç: SAPB, kosta kırıklarının ağrı yönetiminde multimodal analjezinin bir parçası olarak, akut ağrının şiddetinin azalmasını sağlayan ve kronik ağrı gelişme riskini azaltan güvenli ve etkili bir metottur. Anahtar kelimer: Serratus Anterior Plan Bloğu, Kosta Kırığı, Akut Ağrı, Kronik Ağrı
Özet (Çeviri)
Objective: Pain control of patients presenting with rib fracture is crucial and helps to stabilize the patient's hemodynamics. Besides it provides a comfortable breathing and protects the patients against acute complications such as atelectasis and pneumonia. Serratus anterior plane block (SAPB) is a regional anesthesia method that has been reported to provide effective analgesia in rib fractures. In this study, we aimed to investigate the efficiency of SAPB in pain management of rib fractures and to compare the SABP group with the control group in terms of total analgesic consumption in the first 24 hours and pain scores. Materials and Methods: The study was started after the approval of the Faculty Ethics Committee. Power analysis using the data from the preliminary study indicated that 27 patients per group were sufficient to detect a significant difference between the groups, with a power of 0.95 and alpha of 0.05. 60 patients (18-90 years) with a Numerical Rating Scale (NRS) score of ≥ 4 because of rib fracture were included in the study. Written informed consent was optained from all patients. Patients were randomly divided into two groups as Serratus plane block group (Group S) and control group (Group C). All patients received intravenous patient-controlled analgesia (PCA) with tramadol. We recorded the demographic data of the patients (age, gender, height, weight, ASA, rib fracture site); baseline peripheral oxygen saturation values, first hour and 24th hour peripheral oxygen saturation values; baseline, 30th minute, 1st hour, 2nd hour, 4th hour, 6th hour, 12th hour, 24th hour Numerical Rating Scale (NRS) scores;total tramadol consumption and additional analgesics usages. The patients were contacted by phone 3 months later and evaluated for chronic pain. Findings: 60 patients; 30 in Group C and 30 in Group S were included in the study. When the demographic data of both groups were compared, no significant difference was found. When the fracture sites were examined in both groups, it was seen that 26 patients had fractures at the posterior site, 19 patients had fractures at the anterior, and 15 patients had fractures on the lateral site. When the groups were compared, no significant difference was found in terms of the fracture sites (p= 0.60). Total tramadol consumption in the first 24 hours was significantly lower in Group S (p 0.05). There was no significant difference in baseline NRS scores (p = 0.23). The NRS scores were significantly lower in Group S at 30th minute, 1st hour, 2nd hour, 4th, 6th, 12th hours (p 0.05). Totally, 1 patient in Group S and 9 patients in Group C were diagnosed with chronic pain. The number of patients with chronic pain was significantly lower in Group S (p = 0.006). Result: SABP, as a component of multimodal analgesia for pain management of rib fractures, is a safe and effective method that provides acute pain relief and reduces the risk of chronic pain development.