Effect of operational parameters and formation properties on drillability in surface set diamond care drilling
Yüzey taneli elmaslı kanot sondajlarında operasyon parametreleri ve kaya özelliklerinin delinebilirliğe etkisi
  1. Tez No: 68327
  2. Yazar: M.ERTAN AKÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELAL KARPUZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Elmaslı sondaj, ilerleme hızı, işlem değişkenleri, kaya özellikleri, matkap aşınması. vıu, Diamond drilling, penetration rate, operation parameters, rock properties, bit wear
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 277
Özet
ÖZ YÜZEY TANELİ ELMASLI KAROT SONDAJLARINDA OPERASYON PARAMETRELERİ VE KAYA ÖZELLİKLERİNİN DELİNEBİLİRLİĞE ETKİSİ Akün, M.Ertan Doktora, Maden Mühendisliği Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Celal Karpuz EYLÜL 1997, 251 sayfa Bu tez, MTA'nın altı yıllık elmaslı karotlu sondaj çalışmaları kapsamında, belirli bir yöntem içerisinde yoğun olarak uygulanan arazi çalışmalarıyla toplanan çok miktarda veriyi içermektedir. Arazide derlenen bu veriler laboratuvar analizleriyle desteklenmiş ve elmaslı karotlu sondajlarda, işlem değişkenleri ve kaya özelliklerinin delinebilirliğe etkisi üzerinde yoğunlaşılmıştır. En önemli işlem değişkenleri (matkap yükü, matkap devri, dolaşım hacmi) ve kaya özellikleri (tek eksenli basınç mukavemeti, kaya kalite değeri, süreksizlik sıklığı, kuvars miktarı) detaylı olarak incelenmiş ve tüm bu değişkenlerin delinebilirlikle ilişkileri araştırılmış ve anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Matkap yükü ve matkap dönme hızının, ilerleme hızlan üzerindeki ortak etkisinin önemini vurgulamak amacıyla, üç boyutlu çizimler VIyapılmış, farklı kayalar için optimum değişken aralıkları ile ilerleme hızları önerilmiştir. İşlem değişkenleri kullanılarak ek bağımlı değişkenler elde edilmiş ve analizlere dahil edilmiştir. Elmas-kaya kontağındaki etken gerilmeler hesaplanarak ilerleme hızlarıyla ilişkileri belirlenmiştir.Özgül kesme derinlikleri irdelenmiş ve delinebilirlikle ilişkilendirilmiştir.Oluşan torklar kullanılarak kaya özgül enerji değerleri saptanmış ve delinebilirlikle ilişkilendirilmiştir. Göreceli derin kuyularda (1000-2000m), basınç kayıplarının ve ilerleme hızlarının etkisi araştırılarak bir kritik etkili derinlik kavramı geliştirilmiştir. Matkap ömürleri ve matkap aşınmaları yoğun olarak değerlendirilmiş ve elmas ağırlık (karat) kayıpları gözönüne alınarak ilerleme hızı-matkap ömrü ve ilrleme hızı-kuvars miktarı ilişkileri bulunmuştur. İlerleme hızlarıyla gözlemlenen tüm değişkenler ayrı ayrı ilişkilendirildikten sonra, bu bağımsız değişkenler çoklu regresyon analizine tabi tutulmuş ve böylece her farklı kaya birimi için delinebilirlik eşitlikleri sunulmuştur. vuBazı bölgelerde karotsuz döner sondaj çalışmalarının incelenmesiyle, kaya matkapları ve yüzey taneli elmaslı karot matkapları karşılaştırılmıştır. Bazı sahalar için, benzer karşılaştırmalar emprenye ve yüzey taneli elmaslı karot matkapları için de gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF OPERATIONAL PARAMETERS AND ROCK PROPERTIES ON DRILLABILITY IN SURFACE SET DIAMOND CORE DRILLING Akün, M.Ertan Ph. D., Department of Mining Engineering Supervisor: Prof. Dr. Celal Karpuz SEPTEMBER 1997, 251 pages This thesis presents the results of extensive field monitoring studies, covering six years of MTA' s drilling activities, amounting to 45000 meters of drilling. The collected data are incorporated with laboratory analyses and studies are intensified on the effect of operational parameters and rock properties on drillability in surface set diamond core drilling. The most important operational parameters (bit load, bit rotation, circulation volume) and rock properties (uniaxial compressive strength, rock quality designation, discontinuity frequency, quartz content, etc.) were studied to arrive at conclusions. Their individual relations to penetration 111rates were determined and good correlations were established. To emphasize the combined effect of bit rotation and bit load on penetration rates, three dimensional plots were constructed and optimum parameter ranges and expected penetration rates were suggested for different rock types. Additional parameters have also been derived from the main parameters and included in the analyses. In this respect, the active stresses at the diamond-rock contact were calculated, giving emphasis to rock failure phenomena, and the penetration rate relations were determined. Specific depths of cut were also studied and their relations with penetration rates were forwarded. The specific energy values were also evaluated, and by incorporating the torques produced, correlations were made regarding penetration rates. In deep wells(1000-2000m), the effects of penetration rate and pressure loss were evaluated and a critical effective depth concept was introduced. Bit lives and bit wear phenomena were extensively evaluated and the results incorporated with penetration rate-bit life, penetration rate-quartz content relations were determined, giving emphasis to carat losses per meter. Having accomplished separate correlations of all the monitored parameters regarding penetration rates, these independent variables were put together in multiple regression analyses and hence a general drillability equation is developed for all rock types. Thus, for different rocks, optimum parameters and expected penetration rates are suggested. IVHaving monitored conventional rotary drilling at some areas, comparisons were done between rock bits and surface set diamond bits. Similar comparisons were possible at some locations between surface set and impregnated diamond bits as well.