Yozgat kırsal kalkınma projesinin değerlendirilmesi
The Evaluation of Yozgat rural development project
- Tez No: 57681
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NEDİM SARAÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hedef grup, Katılım, Kırsal Kalkınma, Proje, İzleme ve Değerlendirme, Target group, participation, rural development, project, monitoring and evaluation
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 278
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi YOZGAT KIRSAL KALKINMA PRO JESİ'NİN DE?ERLENDİRİLMESİ Güven KAYA Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Orman Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Nedim SARAÇO?LU Ağustos 1996, 278 sayfa. Bu çalışmada; alt yapı, sulama, kuru tarım, hayvancılık ve sosyal ormancılık konularında planlanan faaliyetlerle, Yozgat ili kırsal alanında yaşayan ve kişi basma geliri 300 $'ın altında olan 200000 kişinin gelir seviyesinin arttırılmasını, marjinal alanların korunması ve üretkenliğinin arttırılmasını hedefleyen Yozgat Kırsal Kalkınma Projesi (YKKP)'nin, veri toplama metodlan, hedef gruplar, katlimi, faaliyetler ve yönetim olguları açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. mÖZET (devam ediyor) Planlama ve uygulama aşamalarına yönelik olarak yapılan değerlendirmeler sonucunda, 1991 yılında başlayan projenin uygulamalarında karşılaşılan, planlara göre gerçekleşme oranlarının ve dolayısıyla katılımın düşük olması gibi sorunların, ülkenin içinde bulunduğu olumsuz ekonomik koşullar, proje yönetimindeki yetersizlikler ve planlama aşamasında yapılan bir dizi hatadan kaynaklandığı tesbit edilmiştir. Bu hatalara örnek olarak, yetersiz envanterlere dayanan ve aralarında koordinasyon sağlanmaksızın planlanan faaliyetlere göre hedef grupların belirlenmesi verilebilir. Uygulama aşamasında ise, fonların transferindeki gecikmeler, izleme ve değerlendirme çalışmalarının yetersizliği ve uygulayıcı kuruluşlar arasında koordinasyonun olmaması projenin başarısını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu tez çalışması, ayrıca, projenin hedeflerine yaklaşabilmesi açısından, hedef gruplar hakkında daha iyi bilgi sahibi olunması için katılımcı kırsal değerlendirmenin kullanılması, proje planlarının yeniden gözden g'eçirilerek faaliyetlerin mikrohavzalar bazında planlanmasını, proje yönetim sistemi olarak yan bağımsız idari birimlerin oluşturulmasını ve izleme ve değerlendirme çalışmalarına daha fazla önem verilmesini önermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis THE EVALUATION OF YOZGAT RURAL DEVELOPMENT PROJECT Güven KAYA Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Forest Engineering Thesis Advisor: Assoc. Prof. Nedim SARAÇO?LU August 1996, 278 pages. This study aims at evaluation focussed data generating and processing systems, target groups, participation of the beneficiaries, activities and management in planning and implementation stages of Yozgat Rural Development Project (YRDP), purpose of which increasing per capita under $300 of 200000 people targeted and of productivity and soil conservation on the unproductive land in rural areas in Yozgat through implementing infrastructure, irrigation, rainfed crop and livestock production and social forestry activities. As the result of the examination for the project plans and keeping the implementationABSTRACT (continued) under observation, this study concludes that the problems, encountered in implementation level since 1991 the beginning of the YRDP, such as lower level of participation and implementation rates of programs than expected, caused by overall context of the country's austerity measures, inefficient project management and planning based on several false and contradictions. This includes specially determination of the target groups without coordination of various activities by using insufficient data generating and processing methods in contrast of the strategies like participatory, sustainability and integrated rural development adopted in the project. Otherwise, the achievement of the operations is effected negatively by shortcomings of allocation of funds, the lack of coordination among the executing agencies and insufficient monitoring and evaluation studies. Under these evaluations the study suggests these should be: (1) providing information about target groups by using participatory rural appraisal, (2) redesigning of operations under small groups of the target villages and decentralization through semi- autonomous units for project management system, and (4) giving more attention to monitoring and evaluation studies.