Garp Ordusu Harekâtı Câvîd Paşa Kolu ve Vardar Ordusu adlı eser çerçevesinde Balkan Harbine bakış
A glance into The Balkan Wars through Garp Ordusu Harekati Cavid Paşa Kolu ve Vardar Ordusu
  1. Tez No: 576836
  2. Yazar: ABDULLAH KARACA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Balkan Savaşı, Şark Ordusu, Garp Ordusu, Vardar Ordusu, Balkan Wars, EasternArmy, WesternArmy, Vardar Army
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Osmanlı hâkimiyeti döneminde uzun bir süre asayişin ve düzenin hâkim olduğu Balkanlar'da XIX. yüzyılın başından itibaren Avrupa devletlerinin de desteği ile azınlıklar isyan etmeye başlamış ve bu isyanlar sonucunda küçük bağımsız ya da özerk devletler ortaya çıkmıştı. Balkan Savaşları, son yüzyılın en acı olaylarının yaşandığı ve aynı zamanda etkileri halen devam eden bir savaştır. Bu çalışmada Garb Ordusu Harekâtı Câvîd Paşa Kolu ve Vardar Ordusu adlı Osmanlıca eserin transkripsiyonu yapılarak Balkan Savaşlarıyla ilgili çok önemli birinci el kaynaktan yaşanan olayları, ordumuzdaki eksiklikler, komutanlar arasındaki siyasi çekişmeler, seferberliğin zamanında yapılamaması ve Osmanlı istihbâratının oluşan Balkan ittifakından haberdar olamaması bu çalışmada anlatıldı. Yaşanan bu yenilgi sonucunda Osmanlı'nın bu coğrafyadan çekilmesiyle birlikte günümüze kadar gelen Balkan Türkleri problemi de ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The public order and security that prevailed for a long time during the Ottoman rule were shattered and various Christian groups started to rebel with the support of the European states at the beginning of the 19th century. Because of these revolts, small (independent or autonomous) states were established. The Balkan Wars, whose influences are still tangible, were one of the most painful events of the last century of the Ottoman Empire. In this study, deficiencies in the Ottoman army, the political conflicts among the commanders, and ignorance of the Ottoman intelligence about the formation of the Balkan Alliance will be investigated through transcribing Garb Ordusu Harekatı Cavid Paşa Kolu ve Vardar Ordusu, an account of Balkan Wars written by an Ottoman officer. As a result of this defeat, the Muslim communities in the Balkan Peninsula, who remained in the territories of the Balkan states after the Ottoman retreat, started to suffer from a series of political and social problems.