Balkan Savaşlarında Şark Cephesi (1912-1913)
Eastern Front in the Balkan Wars (1912-1913)
- Tez No: 879226
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜLENT ATALAY
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Tarih, History
 - Anahtar Kelimeler: Balkan Savaşları, Osmanlı Devleti, Bulgaristan, Şark Cephesi, Askerî Harekâtlar, Kamuoyu, Balkan Wars, Ottoman Empire, Bulgaria, Eastern Front, Military Operations, Public Opinion
 - Yıl: 2024
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Trakya Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 542
Özet
Balkan Savaşı, Birinci Dünya Savaşı'ndan hemen önce Osmanlı Devleti'nin askerî olarak hazırlıksız, siyasi olarak çalkantılı ve ekonomik olarak da yetersiz olduğu bir dönemde meydana gelmesi açısından son derece önemlidir. O zamana kadar bir araya gelmesi neredeyse imkânsız olan dört Balkan devleti, Rusya'nın da desteğiyle Osmanlı Devleti'ne karşı aralarında ittifaklar kurdu. Hedefleri ise Makedonya topraklarının paylaşılmasıydı. Bu savaşta, savaşın kaderini belirleyen ise şüphesiz Trakya Bölgesi yani Şark Cephesi'nde icra edilen muharebeler oldu. Osmanlı askerî tarihi açısından eşine az rastlanan bu muharebelerde Osmanlı orduları çok kısa süre içerisinde Kırklareli ve Lüleburgaz-Pınarhisar Muharebelerini kaybederek Çatalca hattına kadar çekilmek zorunda kaldı. Bu durum Edirne'nin kuşatılmasına ve Şark Cephesi ile Garp Cephesi arasındaki bağlantının da kopmasına sebep oldu. Yaklaşık bir aylık bir sürede neredeyse bütün Trakya topraklarının kaybedilmesi Osmanlı ve milletlerarası kamuoyunda farklı tepkilere sebep olmakla birlikte iç siyasette hükümet değişikliklerine ve darbeye zemin hazırladı. Nihayetinde Avrupa devletlerinin müdahalesi ile imzalanan Londra Antlaşması'yla da Osmanlı Devleti Balkan coğrafyasındaki topraklarının çoğunu kaybetti. Ancak kısa süre sonra Balkan müttefiklerinin kendi aralarında savaşa tutuşması ve Romanya'nın da dâhil olması, Osmanlı Devleti'nin kaybettiği topraklarının bir kısmını geri alması açısından fırsat, belki de son şanstı. Bunun üzerine Çatalca'dan ileri harekâta geçen Türk ordusu, Edirne ve Kırklareli'yi Bulgar işgalinden kurtardı.
Özet (Çeviri)
The Balkan Wars are extremely important in terms of taking place in a period when the Ottoman Empire was military unprepared, politically turbulent and economically inadequate just before the First World War. The four Balkan states, which were almost impossible to meet until then, established alliances among them against the Ottoman Empire with the support of Russia. Their goals were to share the territory of Macedonia. The battles carried out on the Thrace Region, the Eastern Front, which determines the fate of the war. In these battles, which were rarely encountered in terms of Ottoman military history, the Ottoman armies lost their battles in Kırklareli and Lüleburgaz-Pınarhisar in a very short time and had to withdraw to the Çatalca line. This led to the siege of Edirne and the connection between the Eastern Front and the Western Front to break. The loss of almost all Thrace territory in a month of about one month caused different reactions in the Ottoman and international public opinion, but prepared the ground for government changes and coup in domestic politics. Ultimately, with the London Treaty signed with the intervention of the European states, the Ottoman Empire lost most of its territory in the Balkan geography. However, it was perhaps the last chance that the Balkan allies were brought to war among themselves and that Romania was included, in order to reclaim some of the lost lands of the Ottoman Empire. Thereupon, the Turkish Army, which was further operation from Çatalca, was saved Edirne and Kırklareli from the Bulgarian occupation.