Antonio Gramsci'nin kültürel hegemonya kavramı bağlamında Black Mirror dizisinin incelenmesi
Analysis of Black Mirror series in the context of Antonio Gramsci's cultural hegemony concept
  1. Tez No: 576842
  2. Yazar: ABDURRAHMAN CANKURTARAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZELİHA NİLÜFER NAHYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sosyoloji, Radio and Television, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürel Hegemonya, Kültür, Ortak Duyu, Black Mirror, Medya, Cultural Hegemony, Culture, Common Sense, Black Mirror, Media
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada her geçen gün artarak devam eden ekonomik adaletsizliğin, toplum tarafından neden kabullenildiği sorusunun cevabı; Antonio Gramsci'nin kültürel hegemonya kavramında aranmıştır. Bu bağlamda öncelikle kültürel hegemonya kavramı açıklanmış ardından en etkili hegemonik aygıt olarak ön plana çıkan medyanın kültürel hegemonya kavramı ile ilişkisi üzerinde durulmuştur. Son bölümde ise ortaya koyulan teorik iddiaları somutlaştırabilmek adına Black Mirror dizisi kültürel hegemonya bağlamında incelenmektedir. Black Mirror dizisinde tespit edilen hegemonik öğelerin toplumun ortak duyusundaki etkileri incelenirken, Gramsci ile birlikte Horkheimer ve Adorno'nun medya ürünlerine yönelik düşüncelerinden de oldukça faydalanılmıştır. Sonuç olarak; eleştirel yönü ile bütün dünyada dikkatleri üzerine çekmeyi başaran dizinin eşitsizliğin sürdürülmesine hizmet eden hegemonyayı destekleyeci hegemonik öğeler ürettiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the answer to the question of why economic injustice, which continues to increase day by day, is accepted by society is sought in Antonio Gramsci's concept of cultural hegemony. In this context, firstly, the concept of cultural hegemony is explained and then the relationship between the media and the concept of cultural hegemony which is the most effective hegemonic device is emphasized. In the last part, Black Mirror TV series is examined in the context of cultural hegemony in order to embody the theoretical claims put forward. While analyzing the effects of hegemonic elements detected in the Black Mirror TV series on the common sense of society, the thoughts of Gramsci, Horkheimer and Adorno on media products were also utilized. As a result, it is seen that this TV series which has attracted attention with its critical aspect all over the world, produces hegemonic elements supporting the hegemony which maintains the inequality.