Sonlu projektif düzlemde harmonik kümeler üzerine
On ovals and harmonic sets in a finite projective plane
- Tez No: 57686
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ENVER ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Finite Geometry, Projective Plane, Finite Projective Plane
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Bilim Uzmanlığı Tezi SONLU PROJEKTİF DÜZLEMDE OVALLER VE HARMONİK KÜMELER ÜZERİNE Bülent ÖZKARA Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Enver ÖZCAN Ağustos 1996, 66 sayfa. Bu tez üç bölüm kapsamaktadır. Birinci bölümde projektif düzlem hakkında bilgi verilmiş, Dezarg, Pappus ve Fano düzlemleri tanımlanmış, bunlarla ilgili teoremler ispatlanmıştır. İkinci bölümde bir ovali kendisine taşıyan belli tipteki kolinasyonlar ve Dezargsel düzlemde bir ovalin bir koniğe, özellikle harmonik kümenin değişik tipleri ile ilgili ilişkileri bakımından benzerliği üzerinde çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ikinci bölümün sonuçları, ovalin kutupsallığın mutlak noktalarını kapsaması özel halinde verilmiştir. Ayrıca devri ve diğer geçişken düzlemlerde ovaller düşünülmüş, son olarak da n çift olması durumunda belli düzlemler için Fano konfigürasyonunun çıkarımı gösterilmiştir. Anahtar Kelimeler Sonlu Geometri, Projektif Düzlem, Sonlu Projektif Düzlem Bilim Kodu: 403.02.01
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc Thesis ON OVALS AND HARMONIC SETS IN A FINITE PROJECTIVE PLANE Bülent OZKARA Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mathematics Thesis Advisor: Yrd. Doç. Dr. Enver ÖZCAN August 1996, 66 pages. This thesis consists of three chapters. In the first chapter the knowldges about projective plane are given, Desargues, Pappus, Fano planes are defined and the theorems concerning to these are proved. In the second chapter certain kindes of collinations which carry on an oval into itself and certain respects in which an oval resembles a conic in a Desarguesian plane, especially in its relations to modified type of harmonic set are studied. In the third chapter the results of second chapter the case where the oval consists of the absolute points of polarity are specialized. In addition to this ovals in cyclic and other transitive planes are considered. Finally existence of Fano's configuration for certain planes with n even is showed.