Kanonik korelasyon analizi üzerine bir inceleme
An investigation on canonic corelation analysis
- Tez No: 576877
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: Kanonik Korelasyon Analizi, Çok Değişkenli İstatistiksel Yöntemler, OECD Ülkeleri Sağlık Risk Faktörleri, OECD Ülkeleri Refah Göstergeleri, Canonical Correlation Analysis, Multivariate Statistical Methods, OECD Countries Health Risk Factors, OECD Countries Welfare Indicators
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Günümüzde gelişen teknoloji ve bilişim sistemleri sayesinde çok değişkenli veri setlerinin analizi kolaylaşmıştır. Çok değişkenli istatistiksel yöntemlerden biri olan kanonik korelasyon analizi hem metrik hem de metrik olmayan veriler için kullanılabildiği ve değişken setlerinden birinin bağımlı diğerinin bağımsız olması gibi bir zorunluluğu olmadığı için araştırmacılar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Bu çalışmada kanonik korelasyon analizi yöntemi ve matematiksel çözüm süreci detaylıca anlatılmıştır. Son olarak, OECD ülkeleri sağlık risk faktörleri ile OECD ülkeleri refah göstergeleri arasındaki ilişki kanonik korelasyon analizi kullanılarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, thanks to developing technology and information systems, the analysis of multivariate data sets has become easier. canonical correlation analysis, which is one of the multivariate statistical methods, is frequently preferred by researchers because it can be used for both metric and non-metric data, and one of the variable sets does not have to be dependent on the other. In this study, canonical correlation analysis method and mathematical solution process are explained in detail. Finally, the relationship between health risk factors in OECD countries and welfare indicators in OECD countries was examined using canonical correlation analysis.