Yeni (E,E)-dioksimlerin mono ve heteronükleer komplekslerinin sentezi ve karakterizasyon
- Tez No: 57706
- Danışmanlar: DOÇ. DR. H. BASRİ ŞENTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Ligand, vic-dioksim (a-dioksim), Kompleks, Mononükleer, Polinükleer, Makrosiklizasyon, N2S2 donar makrosiklik, E)- geometrik izomer. V, Ligand, Vic-dioxime (a-dioxime), Complex, Mononuclear, Poly nuclear, Macrocyclyzation, N2S2 donar macrocycle, E)-geometric isomer. VI
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 30
Özet
İki yeni makrosiklik vic-dioksim, 5,6:9,10:13,14 tribenzo-2,3-bis(hidroksimino)-l,4- ditiyo-7,12-diazasiklotetradekan (H^) ve 5,6:9,10:13,14 tribenzo-2,3-bis(hidroksimino)- l,4-diaza-7,12-ditiyosiklotetradekan (H2L2) (E,E)-diklorglioksim ile sırasıyla a,a'-bis (o- merkaptofenilamino)-l,2-ksilen ve a,a'-bis(o-aminofeniltiyo)-l,2-ksilenin reaksiyonuyla sentezlenmiştir. Bu oksimlerin aksiyal konumlarda klor ve L' = primidinin yer aldığı mononükleer Co(III) kompleksleri izole edilmiştir. Ayrıca bu ligandlar ile BF2+ köprüleri ihtiva eden yeni Co(lH) komplekslerinin sentezleri de gerçekleştirilmiştir. Pd[bis(benzonitril)]Cİ2 ile BF2+ köprülü Co(HI) komplekslerinin heteronükleer kompleksleri de elde edilmiştir. Bu dioksimler ve komplekslerin yapılan, elementel analiz, 13C {lB] NMR, İR ve MS spektrum değerleri kullanılarak açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Two new macrocyclic vic-dioximes 5,6:9,10: 13, 14-triberizo-2,34>is(hydroxyimino)- l,4-dithia-7,12-diazacyclotetradecane (H2LL) and 5,6:9,10: 13, 14-tribenzo-2,3-bis (hydroxyimino)-l,4-diaza-7,12-dithiacyclotetradecane (H2L2) have been synthesişed by the reactions of (E,E)-dichloroglyoxime with a,a'-bis(o-mercaptophenylamino)-l,2-xylene or a,a'-bis(o-aminohenylthio)-l,2-xylene, respectively. The mononuclear Co(III) complexes of these dioximes have been isolated with L'=pyrimidine, together with chlorine as axial ligand. In addition, the synthesis of new Co(DI) complexes which contain the bridging BF2+- capped were achieved with these ligands. Also heterotrinuclear complexes of these BF2+- capped cobalt (III) complexes have been obtained by the reactions of BF2+ bridged cobalt (III) complexes with Pd[bis(benzonitrile)]Cİ2. The structure of dioximes and complexes were identified by using elemental analysis, 13C {lB.} NMR, IR and MS spectral data.