Palyeli alternatif dalgakıranların proje kriterlerinin belirlenmesi ve stabilitesinin araştırılması
- Tez No: 57705
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HIZIR ÖNSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Taş dolgu dalgakıran, S-profilli dalgakıran, palyeli dalgakıran, koruyucu tabaka blokları, stabilite, palye, derin su, sığ su, kırılan dalga, kum dolgu, ocak taşı artığı, dinamik dalga etkisi, tek şev, hasar profili, eşdeğer profil, Rubble-mound breakwater, S-shaped Breakwater, composite breakwater, berm breakwaters, armor bloks, stablity, step profile, deep water, shallow water, breaking wave, sand core, core stone, dynamic wave action, a single slope, damage profile, equilibrium profile. xi
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Dinamik stabil taş dolgu dalgakıranlar veya S- profilli dalgakıranlar, dalga tırmanmasını azaltmakta ve koruyucu ta bakanın stabilitesinin artmasında daha etkilidir. Aynı zamanda S- profilli geometriye sahip dalgakıranlar tek şevli yapılara göre hem emniyetli hemde ekonomiktir. Bu çalışmada S- profillere denk kompozit şevli yapıların tipi ve stabilitesi araştırılmış ve üç şevli kompozit geometriye sahip palyeli dalgakıran tipi ve stabilitesi incelenmiştir. Bu çalışma altı bölüm ve iki ekten oluşmaktadır. Birinci bölümde, araştırma konusu kısaca tanıtılmış ve konu hakkında yapılmış çalışmalar ile genel bilgiler verilmiştir. ikinci bölümde, deneysel çalışma, model kurma ve ölçüm sistemi ile yapılacak model çalışmaları hakkında bilgiler verilmiştir. üçüncü bölümde, yapılan deneysel çalışmalardan elde edilen bulgular verilmiştir. Dördüncü bölümde, Deney sonuçlarının irdeleme ve değerlendirmesi yapılmıştır. Beşinci ve altıncı bölümlerde ise, bu çalışmada varılan sonuçlar ve öneriler özetlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The dynamic stable rubble-mound breakwaters or S-shaped breakwaters is effective in reducing wave run up and increas ing stability of the breakwater armor leyer. S-shaped break waters geometry, instead of continuous single slope, for an increased safety and economy. Then in this study, the shape and the stability of the equilibrium profils are examined and a three-slope composite breakwater geametry with a step pro file type and stability are investigated. In the first chapter, the problem is generally introduc ed and, the literature survey and generaly knowledges about rubble-mound breakwsters and waves, analyze of wave and pro ject wave is given. In the second chapter, about experimental procedure is given knowledges, proposed model basin and model studies are introduced and the results are presented. In the third chapter, the results of experimental proce dure are given. In the fourth chapter, the results of experimental proc edure are discussed. Effect on stability of construction of berm deep, from sallow water to berm cret, and bottom condit ions, and berm width are discussed. The stability function, stability number and wave run up are determined at alternati ve construction. Then the alternative rubble-mound is compar ed with compareable singel slope rubble-mound breakwater In the five and six chapters, the conclusions and propo sals reached from this study are summarized.