Yüzme havuzu kullanıcılarının memnuniyet düzeylerinin belirlenmesi ve yaşam kalitelerinin incelenmesi
Determination of satisfaction levels of swimming pool users and investigation of quality of life
  1. Tez No: 577066
  2. Yazar: HANİFİ YIKILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRETTİN GÜMÜŞDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Yüzme, yaşam kalitesi, memnuniyet, Swimming, quality of life, satisfaction. Key Words: Swimming, satisfaction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmanın amacı; Yozgat Gençlik ve Spor İl müdürlüğüne bağlı Yarı Olimpik Kapalı Yüzme Havuzu kullanıcılarının, kullandıkları spor tesisinden memnuniyet düzeylerinin belirlenmesi ve yaşam kalitelerinin incelenmesidir. Araştırmayanın evrenini 2018 yılı, Ekim, Kasım, Aralık aylarında yüzme havuzu kullanıcısı olan 299 gönüllü katılmıştır. Bu araştırmada katılan katılımcıların demografik özelliklerini, yaşam kalitesi ve memnuniyet düzeylerini belirlemek amacıyla betimsel araştırma modelinden yararlanılmıştır. Katılımcıların yaşam kaliteleri ve memnuniyet düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla ilişkisel araştırma modelinden yararlanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 22.0 paket programına aktarılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde katılımcıların demografik özelliklerini betimlemek amacıyla frekans analizinden, ikili gruplar için bağımsız gruplar t-testinden, üç veya daha fazla gruplar için ise tek yönlü varyans analizi ANOVA analizinden yararlanılmıştır. İki değişken (Spor Tesisleri Memnuniyeti ve Yaşam Kalitesi) arasındaki ilişkisi saptamak amacıyla da pearson korelasyon testi gerçekleştirilmiştir. Testlerde istatistiksel anlamlılık düzeyi (p> 0.05) olarak belirlenmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda, erkeklerin kadınlara göre tesisi daha çok kullandığı, erkeklerin kadınlara göre tesislerden daha memnun oldukları, kadınların genel anlamda erkeklere göre daha düşük yaşam kalitesi düzeylerine sahip oldukları, gelir durumu ve memnuniyet değişkenleri arasında istatiksel açıdan fark olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is; determination of the satisfaction level of the users of Semi-Olympic Indoor Swimming Pool owned by the Yozgat Youth and Sports Directorate and investigation of quality of their life. 299 volunteers that use swimming pool in October, November and December 2018 participated in the Research. In this study, descriptive research model was used to determine demographic characteristics, quality of life and satisfaction levels of the participants. Relational research model was used to examine the relationship between the quality of life and satisfaction levels of the participants. The data obtained from the study were transferred to SPSS 22.0 package program. In the process of data analysis; in order to describe the demographic characteristics of the participants frequency analysis is used, independent groups t-test is used for binary groups, and one-way variance analysis, ANOVA analysis, is used for three or more groups. Pearson's correlation test was performed to determine the relationship between two variables (Sports Facilities Satisfaction and Quality of Life). The level of statistical significance was determined (p> 0.05) in the tests. According to the findings, males use the facility more than females, males are more satisfied than females, females have lower quality of life than males in general, and there is a statistical difference between income status and satisfaction variables.