Yüzme havuzlarındaki insan vücut atıklarının adsorplanabilir organik halojen oluşumuna etkisi
Effect of BFAS on adsorbable organic halogens
- Tez No: 569795
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGEHAN İLKER HARMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Adsorplanabilir organik halojenler, insan vücut atıkları, sıcaklık, yüzme havuzu
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Yüzme havuzu kullanıcılarından kaynaklanan organik ve inorganik kirliliklerin suya geçişi kaçınılmazdır. Havuz suyunda, yüzücüler tarafından gelen organik madde girişi yani insan vücut atıkları (örneğin ter ve idrar bileşenleri, deri parçaları, saç, mikroorganizmalar, güneş kremleri, kozmetikler ve diğer ürünler) bulunmaktadır. Yüzme havuzlarında dezenfeksiyon işlemi ve kullanılan dezenfektan önemlidir. Klor, yüzme havuzlarının dezenfeksiyonunda en çok tercih edilen ve kullanılan dezenfektandır. İnsan kaynaklı organik yüklemelerin klor ile dezenfeksiyonu sonucunda havuz suyunda istenmeyen organik halojenli yan ürünler oluşmaktadır. Yüzme havuzunda oluşan organik halojenli yan ürünlerin belirlenmesinde, adsorplanabilir organik halojen (AOX) ölçümü yardımcı olmaktadır. Yapılan bu tez çalışmasında yüzme havuzlarındaki 3 farklı İVA karışımının (İVA(G), İVA(J), İVA(B)) ve İVA'yı oluşturan bileşenlerin farklı sıcaklık ve farklı pH değerlerinde AOX oluşumuna etkisi araştırılmıştır. Farklı pH değerlerindeki İVA karışımlarının ve bileşenlerinin AOX sonuçları incelendiğinde, pH'ın artmasıyla farklı trendler sergilemiştir. Bazı İVA bileşenlerinde pH'ın artmasıyla AOX oluşumunda artma, bazılarında ise pH'ın artmasıyla AOX oluşumunda azalma gözlemlenmiştir. Farklı sıcaklık değerlerindeki AOX sonuçları incelendiğinde ise, sıcaklığın artmasıyla AOX oluşumu üzerinde artma eğiliminde olduğu ifade edilebilir. Tüm sonuçlar incelendiğinde AOX parametresinin pH'dan ve sıcaklıktan etkilendiği söylenebilir. Bu bağlamda yüzme havuzlarında ölçülecek AOX, dezenfeksiyon yan ürünlerinin kabaca miktarını bildiren bir gösterge parametresi olduğu sonucuna varılabilir.
Özet (Çeviri)
It is inevitable that the organic and inorganic pollution caused by the swimming pool users will pass into the water. In the pool water, there is the input of organic matter from the swimmers, i.e. human body wastes (e.g. sweat and urine components, skin fragments, hair, microorganisms, sun creams, cosmetics and other products). Disinfection process and disinfectant used in swimming pools are important. As a result of disinfection of human organic loads with chlorine, unwanted organic halogenated by-products are formed in the pool water. Adsorption of organic halogen (AOX) is helpful in the determination of organic halogenated by-products formed in the swimming pool. In this thesis, the effect of 3 different BFA mixtures (BFA(G), BFA(J),BFA(B)) and components of BFA on AOX formation at different temperatures and pH values were investigated. When the AOX results of the BFAs and their components at different pH values were examined, they showed different trends with increasing pH. Some BFA components showed increased AOX formation with increasing pH, while others decreased AOX formation with increasing pH. When the results of AOX at different temperature values it can be stated that the temperature tends to increase over AOX formation with increasing temperature. When all the results are examined, it can be said that AOX parameter is affected by pH and temperature. In this context, it can be concluded that the AOX to be measured in swimming pools is an indicator parameter that indicates the roughly amount of disinfection by-products. Keyword: Adsorbable organic halogens, body fluid analogues, pH, temperature, swimming pool.