Spor yapan üniversite öğrencilerinin öz yeterlilik düzeylerinin akademik güdülenme ve akademik erteleme düzeyine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of self-efficiency levels of university students who sports on academic driving and academic delay
  1. Tez No: 732405
  2. Yazar: HATİCE GÜL TOKDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHMUT GÜLLE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik Erteleme, Akademik Güdülenme ve Akademik Zeka, Academic Procrastination, Academic Motivation and Academic Intelligence
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırmanın amacı,“Spor Yapan Üniversite Öğrencilerinin Öz Yeterlilik Düzeylerinin Akademik Güdülenme ve Akademik Erteleme Düzeyine Etkisinin İncelenmesi”amaçlanmıştır. Araştırmada betimsel araştırma desenlerinden ölçek yöntemi kullanılmıştır. Araştırma ilişkisel tarama modeli ile yapıldı ve araştırma verileri anket yöntemiyle elde edildi. Araştırmanın evrenini Hatay Mustafa Kemal Üniversitesinde eğitim gören öğrencileri kapsamaktadır. Örneklem grubunu ise bu evrenin içinde yer alan Mustafa Kemal Üniversitesinde eğitim gören 139 kadın ve 186 erkek öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak, birinci bölümde kişisel bilgiler, ikinci bölüm ise Bozanoğlu (2004) tarafından geliştirilen Akademik Güdülenme Ölçeği ve Çakıcı (2003) tarafından geliştirilen Akademik Erteleme Ölçeği yer almıştır. Araştırma verilerinin analizinde Spss IBM programı kullanılmıştır. Dağılımın parametrik olmasından dolayı iki değişkenlerde t testi, çoklu değişkenler arasında farka bakmak için ANOVA testi ve Akademik Güdülenme ve Akademik Erteleme Arasındaki İlişkiyi Belirlemek Üzere Yapılan Pearson Çarpım Moment Korelasyon Analizi yapılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre öğrencilerin cinsiyet, yaş ve gelir düzeyleri (Akademik güdülenme açısından) açısından istatistiksel anlamda bir farklılık olmadığı sonucuna varılmıştır. Fakat öğrencilerin bölümler arası farklılıkları, not ortalaması, gelir durumu (Akademik erteleme) ve yapmış oldukları spor branşlarına (Takım veya Bireysel olarak) göre farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Akademik Güdülenme ve Akademik Erteleme Arasındaki İlişkiyi Belirlemek Üzere Yapılan Pearson Çarpım Moment Korelasyon Analizi sonuçlarına bakıldığında ise negatif yönlü anlamlı farklılık olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Investıgatıon of The Effect of Self-Effıcıency Levels of Unıversıty Students Who Sports on Academıc Drıvıng and Academıc Delay The aim of this study is to“Investigate the Effect of Self-Efficacy Levels of Students Doing Sports on Academic Motivation and Academic Procrastination”. Scale method, one of the descriptive research designs, was used in the research. Research model was made with research and research was obtained by test method. The universe of the research includes the students studying at Hatay Mustafa Kemal University. The sample group consists of 139 female and 186 male students studying at Mustafa Kemal University, which is included in this phase. As the data collection tool, the first part was personal information, the second part was the Academic Motivation Scale used by Bozanoğlu (2004) and the Academic Procrastination Scale by Çakıcı (2003). IBM program was used in the analysis of research data. Since the distribution is parametric, the t-test in two variables, the ANAOVU test to look for the difference between multiple variables, and the Pearson Product Moment Correlation Analysis to Determine the Relationship between Motivation and Academic Procrastination was performed. According to the results of the study, it was concluded that there was no statistically significant difference in terms of gender, age and income levels (in terms of academic motivation). However, it was concluded that the differences among the departments of the students differ according to their grade point average, income status (Academic postponement) and the sports branches they did (as Team or Individual). Considering the results of Pearson Product Moment Correlation Analysis to Determine the Relationship Between Academic Motivation and Academic Procrastination, it was seen that there was a significant negative difference. The results obtained are tabulated in the findings section and the necessary explanations are made.