Multiple sklerozlu kadınlarda özürlülük ve cinsel fonksiyon durumunun incelenmesi
Investigation of disability and sexual function in women with multiple sclerosis
  1. Tez No: 577123
  2. Yazar: AYŞE TOKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUKADDER MOLLAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Multiple Skleroz, Özürlülük, Cinsel Fonksiyon, Kadın, Multiple Sclerosis, Disability, Sexual Function, Female
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmanın amacı, Multiple Sklerozlu Kadınlarda Özürlülük ve Cinsel Fonksiyon Durumunun İncelenmesi ve aralarındaki ilişkinin değerlendirilmesidir. Tanımlayıcı nitelikte olan bu araştırmanın evrenini Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Polikliniğinde kayıtlı olan 173 kadın Multiple Skleroz hastası; örneklemi ise araştırma ölçütlerine uygun 127 hasta oluşturmuştur. Araştırma Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Nöroloji polikliniğinde yürütülmüştür. Verilerin toplanmasında Hasta Tanıtım Formu (Ek-1), Kadın Cinsel Fonksiyon İndeksi (FSFI) (Ek-2), Genişletilmiş Özürlülük Ölçeği (EDSS) (Ek-3) kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS(22.0) programı kullanılmış, tanımlayıcı istatistiklerin (sayı, yüzde, minimum, maksimum, ortalama, standart sapma) yanı sıra student t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve pearson korelasyon testi uygulanmıştır. Çalışmada yer alan örneklem grubunun minimum EDSS puanının 0, maksimum EDSS puanının 8 olduğu, EDSS puan ortalamasının 2.56±1.95'olduğu belirlenmiştir. Ortalama değer incelendiğinde MS hastası kadınların orta düzeye yakın özürlülük yaşadıkları belirlenmiştir. Kadın Cinsel Fonksiyon İndeksine yönelik bulgular incelendiğinde, en düşük puan 2.00 ve en yüksek puan 36.0 olarak belirlenmiştir. Kadın Cinsel Fonksiyon İndeksinin puan ortalaması ise 18.80±8.49'dur. MS'li kadınlarda kötü düzeyde cinsel işlev bozukluğu olduğu tespit edilmiştir. MS'li kadınların özürlülük durumları ile cinsel fonksiyon durumları arasındaki ilişki incelendiğinde; kadınların özürlülük durumları ile cinsel fonksiyon durumları alt boyutu olan istek ile zayıf ve negatif yönde ilişkilidir. Sonuç olarak çalışma örnekleminde EDDS puanının orta düzeye yakın özürlülükte olduğu ve cinsel fonksiyon durumunun kötü düzeyde olduğu belirlenmiş; EDDS ile cinsel fonksiyon arasında zayıf ve negatif yönde ilişki olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the disability and sexual function status of women with multiple sclerosis and to evaluate the relationship between them. The universe of this descriptive study consisted of 173 female Multiple Sclerosis patients enrolled in Neurology Policlinic of Sivas Cumhuriyet University Health Services Application and Research Hospital; The sample of the study consisted of 127 patients according to the research criteria. The research was carried out in Neurology outpatient clinic of Sivas Cumhuriyet University Health Services Application and Research Hospital. Data were collected using the Patient Identification Form (Appendix-1), Female Sexual Function Index (FSFI) (Appendix-2), and the Extended Disability Scale (EDSS) (Appendix-3). SPSS (22.0) program was used for the evaluation of the data. In addition to descriptive statistics (number, percentage, minimum, maximum, average, standard deviation), student t test, one way analysis of variance (ANOVA) and pearson correlation test were applied. It was determined that the minimum EDSS score of the sample group was 0, the maximum EDSS score was 8, and the mean EDSS score was 2.56 ± 1.95. When the mean value was examined, it was found that women with MS had close to moderate disability. When the findings of the Female Sexual Function Index were examined, the lowest score was 2.00 and the highest score was 36.0. The mean score of the Female Sexual Function Index was 18.80 ± 8.49. Women with MS have been found to have poor sexual dysfunction. When the relationship between disability status and sexual function status of women with MS is examined; Women's disability status and sexual function status are weakly and negatively related to the subdimension of desire. As a result, it was determined that EDDS score was close to moderate disability and sexual function status was poor in the study sample; There was a weak and negative relationship between EDDS and sexual function.