Atriyal fibrilasyonu olan hastalarda serum tiyol ve disülfid seviyelerinin sol atriyum remodeling parametreleri ile arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between left atrium remodeling parameters and serum thiol and disulfid levels in patients with atrial fibrillation
  1. Tez No: 577161
  2. Yazar: ELÇİN ÖZDEMİR TUTAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAL AKAR BAYRAM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Kardiyoloji, Biochemistry, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Atriyal fibrilasyon, Tiyol/Disülfid Homeostazı, Tiyol, Disülfid, Sol Atriyal Remodeling, Sol Atriyal Volüm İndeksi, Atrial fibrillation, Thiol / Disulfide Homeostasis, Thiol, Disulfide, Left Atrial Remodelling, Left Atrial Volume İndex
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Oksidatif stres ile ilgili yeni bir parametre olan tiyol ve disülfit dengesi ile ekokardiyografideki sol atriyal değişiklikler arasındaki ilişkinin ve bunların atriyal fibrilasyon gelişimi üzerine etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Araştırmaya, Mart 2018 ile Ağustos 2018 tarihleri arasında Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji polikliniğine başvuran, çalışmaya katılmayı kabul etmiş, 12 derivasyonlu standart EKG'de ya da takılan EKG holterde AF saptanan hastalar alındı. Kriterlere uyan 123 kişi hasta grubuna alınırken, AF'si olmayan 58 hasta ise kontrol grubununa alınarak toplamda çalışmaya 181 hasta dâhil edildi. Hasta ve kontrol grubundaki tüm hastalara EKG çekildi ve rutin kan kontrolleri ile tiyol parametreleri istendi. Ekokardiyografide; sol atriyum çapları, sol atriyum volümü hesaplandı, bu ölçümler üzerinden; sol atriyal sferisite indeksi, sol atriyal volüm indeksi değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızda AF'li hastaların oranı %68, kontrol grubu ise tüm hastaların %32'sini oluşturmaktadır. Atriyal fibrilasyon tanısı alan hasta grubunda ortalama yaş 68±12, kontrol grubunda ise 57±13 saptanmıştır. Ekokardiyografik parametreler değerlendirildiğinde; kalbin bazal ölçümleri ve sol atriyum remodelingini gösteren parametreler; sol atriyal çaplar, sol atriyum boyut indeksi, sol atriyal volüm ve sol atriyal volüm indeksi AF grubunda istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. AF tanısı olan hasta grubunda subgrup analizlerinde (non-valvuler AF, valvuler AF ve paroksismal AF, kronik AF) serum tiyol/disülfid seviyesi açısından istatistiksel olarak farklılık izlenmemiştir. Nativ tiyol ile sol atriyum çapı (LA longitudinal) arasında negatif korelasyon olduğu ve yine total tiyol ile sol atriyum boyut indeksinin (LA dimension indeks) negatif yönde korele olduğu görülmüştür. Lineer regresyon analizi ile de sol atriyum volüm indeksinin bağımsız belirleyicilerinin serum nativ tiyol seviyesi, vücut yüzey alanı ve AF süresi olduğu gösterilmiştir Sonuç: Atriyal fibrilasyon hastalarında kontrol grubuna kıyasla serum tiyol/disülfit seviyelerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı, ancak sol atriyum remodelingini değerlendiren ekokardiyografik ölçümlerin ise istatistiksel olarak anlamlı olduğu izlendi. Ayrıca çalışmamızda sol atriyal volüm indeksinin bağımsız belirleyicilerinden bir tanesinin serum nativ tiyol seviyesi olduğu saptanmıştır. Sol atriyal volüm indeksi artışı bir mortalite belirtecidir ve gelecekte nativ tiyol, total tiyol ölçümleri de mortalite değerlendirilmesi açısından katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Background and Aims: The aim of this study is to evaluate the relationship between left atrial remodelling parameters and thiol/disulfide homeostasis which is a new oxidative biomarker, and their effects on atrial fibrillation. Recent studies showed that there is a relationship between increased risk of atrial fibrillation and left atrial remodelling with oxidative stress. Material and Method: One hundred and twenty three patients who applied to our clinic between Marc 2018 and August 2018 and accepted to be voluntered, who were diagnosed with atrial fibrillation in 12 derivation ECG or ECG holter, were included in this research. Fifty eight healthy volunteres were selected as control group. A total of 181 cases were evaluated. ECG was performed, routine blood samples as well as thiol paramaters were assessed in all cases. The left atrial diameters and left atrial volumes were evaluated in echocardiography. These parameters were used to calculate the left atrial sphericity index and left atrial volume index. Results: Sixty eight percent of the cases were diagnosed as AF and thirty-two percent were control cases. Mean age was 68±12 years in AF patients and 57±13 years in control group. 2D echo and echo parameters that assess the basal measurement of the heart and left atrium remodelling was found to be statistically significantly higher in AF group. There wasn't any significant difference between non-valvuler AF and valvular AF, and paroxysmal and chronic AF in terms of serum thiol levels. Native thiol level was found to be negatively correlated with longitudinal left atrium diameter. Total thiol level was found to be negatively correlated with LA dimention index. Linear regression analysis showed that serum native thiol level, body surface area and AF time were independent markers for left atrial volume index. Conclusion: In terms of serum thiol/disulfide levels, there wasn't any statistically significant difference between AF patients and control group. Echocardiographic measurements which assess left atrial remodelling was significantly different in atrial fibrillation patients compared to control group. Also in our study showed that one of the independent determinants for left atrium volume index is serum native thiol level. This indicates that there is correlation between increased voume index and descreased native thiol level and it shows the effect of oxidative stress on left atrial volume. Increased left atrial volume index is an indicative for mortality and in the future, levels of native thiol and total thiol can be usefull as a biomarker for mortality.