Konutta mekan standartlarının geliştirilmesine yönelik evrimsel bir araştırma
  1. Tez No: 57723
  2. Yazar: ŞEBNEM GEÇKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞENGÜL Ö. GÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Konut sorunu, mekan standartları, konut açığı, işlevsel konfor. -V, housing problem, space standards, housing shortage, functional comfort. -VI
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Ülkemizde konut sorunu geçmiş yıllarda olduğu gibi bugünde kendini gösteren ve çözüm bekleyen bir konudur. Konut sorunu hem niceliksel hem de niteliksel olarak ortaya çıkmaktadır. Niceliksel olarak konut sorunu konut açığı olarak niteliksel olarak ise yetersiz mekan standartları şeklinde kendini göstermektedir. Ülkemizde üst gelir grubunun sorunu çözülmüştür. Fakat dar gelirlinin sorunu hem niceliksel hem de niteliksel olarak mevcuttur. Belirlenmiş olan standartlar işlevsel konforu sağlamamaktadır. Bu tez kapsamında Trabzon ve Samsun kentleri pilot bölge olarak seçilmiş, halkın kendi için yaptırdığı konut planları incelenmiş ve halkın kendi koyduğu değerlerle yönetmeliklerdeki değerler arasında bir karşılaştırma yapılmıştır. Ayrıca konut planları tiplerine göre ayrılarak en az alan kaybına neden olan tip belirlenmiştir. Sonuçta halkın koyduğu değerlerin yönetmeliklerden daha uygulanabilir olduğu tespit edilmiş ve buna göre mekan m2'leri önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
An Evolutionary Research Directed Towards Developing Space Standards for Houses Housing problem is severe a problem today as in the past which calls for solution in our country. Housing problem makes itself felt both quantitatively and qualitatively. It is defined as housing shortage quantitatively and as mean space standarts qualitativel. For high income brackets house need is abundantly met. However house remains as a substantial problem quantitatively as well as qualitatively for low income people. Standarts exercised by the municipalities and applied in the self -built housing are far removed from being satisfactory. In the pursuit of this research plans of houses individually built by the owners, situated in Trabzon and Samsun are obtained from the municipalities and investigated for the standarts applied and their natural change in time. Actual measurements are contrastred by the municipality specifications and codes. Also house plans are subjected to a use based taxonomy and are tested in terms of area losses according to type. As a corollary of the findings of this study which indicated that space designations and measurements applied by the owners which ran the house building process as private enterprises, were much convenient and generous than those specified by the municipalities and much bettered standarts have been proposed by the author of this thesis for each room oft the house, to be applied in the future.