Astrodaucus orientalis (L.) drude meyve metanol ekstraktının ve umbelliferonun SH-SY5Y insan nöroblastom hücre hattı üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of astrodaucus orientalis (L.) drude fruit methanol extract and umbelliferon on SH-SY5Y human neuroblastoma cell line
- Tez No: 577234
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLŞAH GÜNDOĞDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Astrodaucus orientalis, hücre kültürü, nöroblastom, umbelliferon aha sonra doldurulacaktır, Astrodaucus orientalis, cell culture, neuroblastoma, umbelliferone aha sonra doldurulacaktır
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Nöroblastom, çocuklarda kansere bağlı ölümlerin yaklaşık % 15'ini oluşturan, beyin dokusu içerisinde hızlı bir şekilde yayılabilen tümörlerinden biridir. Türkiye'de“Gımmi, havyıldız”adıyla bilinen Astrodaucus Drude (Apiaceae) cinsi, Türkiye ve İran'da gıda maddesi olarak tüketilmektedir. Bu bitkiden izole edilen Umbelliferon (UMB) bir kumarin türevi bileşiktir ve anti-oksidan, anti-kanser, anti-inflamatuvar ve nöroprotektif etkileri bulunmaktadır. Bu çalışmada, A. orientalis (L.) Drude'nin meyvelerinden metanol ekstresinin elde edilmesi, bu ekstreden UMB izole edilmesi ve ekstre ile birlikte UMB'un SH-SY5Y insan Nöroblastom hücrelerinde sitotoksite ve oksidatif stres üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Astrodaucus orientalis meyvelerinin metanol ekstresi hareketli maserasyon ile elde edildi ve metanol ekstresinden kolon kromatografisi ile UMB bileşiği izole edildi. İzole edilen UMB'un yapısı, spektroskopik yöntemler (1D, 2D-NMR ve HRESIMS) ile belirlendi. Dulbecco's modified Eagle's medium (DMEM) F12'inde büyütülmüş SH-SY5Y hücrelerine elde edilen ekstrenin (10-1-10-6 mg/mL) ve UMB'un (10 µM-1 mM) farklı doz aralıkları eklenerek 24 ve 72 saat süreyle inkübasyona bırakıldı ve daha sonra hem ekstrenin hem de UMB'un SH-SY5Y insan nöroblastom a hücre hattı üzerindeki sitotoksik etkisi zamana ve doza bağlı olarak MTT yöntemi ile ölçüldü. Reaktif oksijen türlerinin üretimini değerlendirmek için ise total oksidan düzeyi (TOS) ve total antioksidan düzeyi (TAS) analizleri gerçekleştirildi. Bulgular: MTT analiz sonuçlarına göre, Astrodaucus orientalis meyve metanol ekstresinin ve bu ekstreden izole edilen UMB'un IC50 konsantrasyonları, sırasıyla 72. saatte 10-2 mg/mL ve 250 µM olarak belirlendi. TAS ve TOS analiz sonuçlarına göre ise antioksidan seviyeyi, yüksek konsantrasyonlarda hem bitki ekstresinin hem de UMB'un azalttığı gözlendi. Sonuç: Bu çalışmada SH-SY5Y insan Nöroblastom hücrelerinde Astrodaucus orientalis meyve metanol ekstresinin ve bu ekstreden izole edilen UMB'un sitotoksik ve oksidan etkileri olduğu tespit edildi. Elde ettiğimiz bu veriler ışığında UMB'un tek başına veya diğer ilaçlar ile kombinasyonu halinde nöroblostom tedavisinde kemoterapötik ilaçlara alternatif olarak kullanılabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: Neuroblastoma is one of the tumors that can spread rapidly in brain tissue, and causes 15% of cancer-related deaths in children. Astrodaucus the Drude genus (Apiaceae), is known as“Gimmi, havyıldız”in Turkey, is consumed as food in Turkey and Iran. Umbelliferone (UMB) ısolated from this plant a coumarin derivative compound and has anti-oxidant, anti-cancer, anti-inflammatory and neuroprotective effects. In this study, it was aimed to obtain methanol extract from A. orientalis (L.) Drude fruit, to isolate UMB from this extract and to investigate the effects of UMB on cytotoxicity and oxidative stress in SH-SY5Y human neuroblastoma cells. Material and Method: The methanol extract of Astrodaucus orientalis (L.) Drude fruits was obtained by mobile maceration and the UMB compound was isolated from the methanol extract by column chromatography. The structure of the isolated UMB was determined by spectroscopic methods (1D, 2D-NMR and HRESIMS). Dulbecco's modified Eagle's medium (DMEM) was added to SH-SY5Y cells grown in F12 (10-1-10-6 mg / mL) and UMB (10 µM-1 mM) by adding different dose intervals for 24 and 72 hours. The cytotoxic effect of both extract and UMB on the SH-SY5Y human neuroblastoma cell line was measured by MTT method depending on time and the dose. Total oxidant level (TOS) and total antioxidant level (TAS) analyzes were performed to evaluate the production of reactive oxygen species. Results: According to MTT analysis results, IC50 concentrations of fruit methanol extract of A. orientalis and UMB isolated from this extract were determined respectively as 10-2 mg / mL and 250 µM at 72 hours. According to the results of TAS and TOS analysis, it was observed that antioxidant level decreased by both plant extract and UMB at high concentrations. Conclusion: In this study, it has been determined that fruit methanol extract of Astrodaucus orientalis and UMB isolated from this extract showed the cytotoxic and antioxidant effects on SH-SY5Y human neuroblastoma cells. In the light of these data, it was concluded that UMB can be used alone or in combination with other drugs as an alternative to chemotherapeutic drugs in the treatment of neuroblostoma.