Bazı 4H-1,2,4-triazol ve 4,5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on türevlerinin sentezi ve özelliklerinin incelenmesi
- Tez No: 57725
- Danışmanlar: PROF.DR. AYSUN İKİZLER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: ester etoxycarbonylhydrazone, ester tert-buthoxycarbonylhydrazone, 4- triazole, 5-dihydro-lH-l, 4-triazol-5-one, acylhydrazine. VI
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu çalışmada, önce bazı ester etoksikarbonilhidrazon'lar ve ester tert-butoksikarbo- nilhidrazon'lar sentez edilmiş ve bunların açilhidrazinler ile olan reaksiyonları incelenmiştir. Açilhidrazin olarak asethidrazid, 2-füroikasit hidrazidi, nikotinik asit hidrazidi ve izonikotinik asit hidrazidi kullanılarak gerçekleştirilen reaksiyonlar sonucu 3,5-disubstitue-4-etoksikarbonilamino (veya tert-butoksikarbonilamino)-4H-l,2,4-triazol bileşiklerinin oluştuğu belirlenmiş ve bu reaksiyonların bu tür bileşiklerin elde edilmesinde bir genel metod oluşturabileceği kanıtlanmıştır. Ester etoksikarbonilhidrazon ve ester tert-butoksikarbonilhidrazon'lann dikarbok- silli asit hidrazidleriyle reaksiyonunun ise her iki hidrazid grubunun reaksiyonu üzerinden yürüdüğü, malonohidrazid kullanılmak suretiyle saptanmıştır. Çalışmada ayrıca, ester etoksikarbonilhidrazon'ların, ester tert-butoksikarbonilhid- razon'ların ve serbest alkil imidat'ların karbohidrazid ile reaksiyonlarının 3-alkil(aril)-4- amino-4,5-dihidro-lH-l,2,4-triazol-5-on'ların oluşumuna yol açtığı belirlenmiş ve bu tür bileşiklerin elde edilmesi için yeni üç sentez yöntemi geliştirilmiştir. Bunlara ilaveten, 3,5-disubstitue-4-amino-4H-l,2,4-triazol hidroklorür'lerin sentezi için yeni ve genel bir yöntem oluşturulmuştur. Çalışmada yeni metodla elde edilen 38'i yeni, 6'sı literatürde kayıtlı 44 maddenin yapı aydınlatılmaları için mikroanaliz, IR, ^H NMR ve UV spektroskopisi yöntemleri kullanılmıştır. Ayrıca çalışmada uygulanan reaksiyonlar için reaksiyon mekanizmaları önerilmiştir. Anahtar Kelimeler : ester etoksikarbonilhidrazon, ester tert-butoksikarbonilhidrazon, 1,2,4-triazol, 4,5-dihidro-lH-l,2,4-triazol-5-on, açilhidrazin.
Özet (Çeviri)
In this study, some of the ester etoxycarbonylhydrazones and ester tert- buthoxycarbonylhydrazones were synthesized and reactions of these compounds with acylhydrazines were investigated. Using as acylhydrazine acethydrazyde, 2-furoic acide hydrazyde, nicotinic acide hydrazyde, izonicotinic acide hydrazyde, resulting reaction gave 3,5-disubstituted-4-etoxycarbonyl(or tert-buthoxycarbonil)amino-4H-l,2,4-triazole compounds. These reactions can be use as new synthetic methods for preparing of these type compounds. Reactions of the ester etoxycarbonylhydrazones and ester tert-buthoxycarbonyl- hydrazones with dicarboxylic acide hydrazydes were found to be proceed over both hydrazyde groups. This situation was supported by using malonohydrazide. Moreover, reactions of ester etoxycarbonylhydrazones, ester tert- buthoxycarbonyl- hydrazones and free alkyl imidates with carbohydrazide were found to afford 3-alkyl(aryl)-4-amino-4,5-dihydro-lH-l,2,4-triazol-5-ones and so, new three synthetic methodes were developed for the preparation of these type compounds. In addition to these reactions, a new synthetic methode was developed for the synthesis of 3,5-disubstituted -4-etoxycarbonylamino-4H-l,2,4-triazole hydrochlorides. In this study, 38 new and 6 known compounds were synthesized by using new methods. Structures of these 44 compounds were identified by combustion analysis, IR, *H NMR and UV spectral techniques. Beside in this study, reaction mechanisms were suggested for used reactions.