Karayollarında heyelanlar ve çözüm yolları
  1. Tez No: 57726
  2. Yazar: ÖNER ÖZGÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN BIÇAKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Highway, Landslide, Prevent, Control, Improvement
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
İnşaat mühendislerinin görevi güvenli, ekonomik ve kullanışlı yapılar yapmak olduğundan heyelanlarla ilgilidirler. Oluşumu önceden düşünülmeyen yada önleyici tedbirleri gereği kadar alınmamış olan bir heyelan, can ve mal kaybına sebep olabilir. Karayoluna düşen küçük bir kaya parçası bile ölümcül kazalara sebebiyet verebilir. Bu tez çalışmasında Doğu Karadeniz Bölgesindeki karayolları güzergahlarında oluşan heyelanlar incelenmiş ve karayolu heyelanlarının“önlenmesi”ve“kontrol ve ıslahı”için çözüm önerileri sunulmuştur. inşaat mühendisinin görevi heyelan sorununa çözüm bulmak isede, iyi bir çözümün ancak heyelanı doğru teşhis etmekten geçeceğini unutmamak gerekir.Bu amaçla, Birinci bölümde, heyelanın tanımı yapılarak çeşitleri açıklanmış, ikinci bölümde, heyelanların sebepleri üzerinde durulmuş, Üçüncü bölümde, heyelanların tiplerini tespit edebilmek için yöntemler anlatılmış, Dördüncü bölümde, heyelanların kayma yüzeylerinin ve kayma derinliklerinin bulunması için metodlar gösterilmiş, Beşinci bölümde ise, tezimizin amacı olan heyelan önleme ve ıslah metodları üzerinde durularak heyelan sorunu için çözüm önerileri sunulmuştur. Son bölümde ise, Doğu Karadeniz Bölgesindeki karayolu heyelanları hakkında bilgiler verilmiştir. Anahtar Kelimeler : Karayolu, Heyelan, Önleme, Kontrol, Islah
Özet (Çeviri)
via Solution offers and Landslides on Highway Routes SUMMARY The duty of civil engineers is to construct safe, economic and useful constructions. Because of this, they concern about landslides unestunated or in the condition of inadequate precautions of landslide, causes big loose of live and goods. A small piece of stone on highways may results death full accidents. In this thesis, landslides on the route of highways at The East Black Sea Region are investigated and the solutions are offered for“the prevent”and“the control and improvement ”of landslides on highways. Although the duty of the civil engineer is to solve the problem of the slide, it should not be forgotten that the best solution is to estimate whether a landslide would occur on a slope. Because of the reasons listed above, Chapter 1, explains that the definitions and types of slides, Chapter 2, explains that the reasons of slides, In chapter 3, the rules to define the types of slides, Chapter 4, explains that methods to find out the surface and the depth of the sliding soil, Chapter 5, explains that the aids of thesis, the solution offers about the slide prevents and improvement. The last chapter explains that some information about the landslides in the East Black Sea Region.