Morbid obezitede MİR27A RS895819 mutasyonunun analizi
Analysis of MİR27A RS895819 mutation in morbid obesity
- Tez No: 577305
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AKIN TEKCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Genetik, Tıbbi Biyoloji, Nutrition and Dietetics, Genetics, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Obezite, morbidite, beden kütle indeksi, miR27a, Obesity, morbidity, body mass index, miR27a
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Obezite tüm dünyada giderek yaygın hale gelen bir halk sağlığı sorunu olarak öne çıkmaktadır. Obezitenin tedavisinde ilerlemeler sağlamak amacıyla obezite ile ilişkili olan genetik faktörler sıklıkla araştırılmaktadır. Bu bağlamda yapısal genlerdeki mutasyınlarun yanında gen ekspresyonlarının düzenlenmesinde görev alan miRNA'lar veobezite arasındaki ilişkiler sıklıkla araştırılan konulardan biri olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışmada miR27a rs895819 mutasyonu ile morbid obezite arasındaki ilişkiyi değerlendirmek amaçlanmıştır. Çalışmada morbid obez tanısı almış 57 hasta ve sağlıklı kontrol grubu olarak da 55 birey incelendi. Hasta grubunun yaş ortalaması 38,91±12,03 iken, kontrol grubunun yaş ortalaması 25,76±4,23'dir. Hasta grunun ortalama beden kütle indeksi 40 kg/m2 ve üzeri olarak belirlenmiştir. Hasta ve kontrollerin kan örneklerinde DNA izolasyonları gerçekleştirilerek, polimeraz zincir reaksiyonu yöntemiyle miR27a rs895819 bölgesi incelendi. Elde edilen sonuçlar Ki-kare ve Hardy-Weinberg dengesi ile değerlendirildi. Çalışma sonucunda miR27a A>G mutasyonu ve morbid obezite arasında allel ve genotip sıklığı bakımından anlamlı bir fark olmadığı tespit edilmiştir(p>0,05). Sonuç olarak, çeşitli çalışmalarda adipogenik yolakların negatif regülatörü olarak belirlenen miR27a'nın rs895819 mutasyonunun kısıtlı bir Türk populasyonunda obezite oluşum süreçleriyle ilişkili olmadığı belirlenmiştir. Elde edilen sonuçların kesinlik kazanması için daha büyük ve farklı populasyonlarda doğrulanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Obesity is becoming a public health problem that has become increasingly common all over the world. Genetic factors associated with obesity are frequently investigated to improve the treatment of obesity. In this context, the relationships between miRNAs involved in the regulation of gene expression as well as mutations in structural genes and obesity are frequently discussed. The aim of this study was to evaluate the relationship between miR27a rs895819 mutation and morbid obesity. In this study, 57 patients diagnosed as morbidly obese and 55 healthy controls were examined. The mean age of the patient and control groups were 38.91±12.03 and 25.76±4.23 years, respectively. The mean body mass index of the patient group was determined as 40 kg/m2. DNA isolation was performed in blood samples of patients and controls and miR27a rs895819 region was examined by polymerase chain reaction method. The results were evaluated with Chi-square and Hardy-Weinberg equilibrium. As a result of the study, no significant correlation was found between miR27a A>G mutation and morbid obesity in terms of allele and genotype frequency distribution (p> 0.05).In conclusion, it has been found that the mutation of miR27a rs895819, which is the negative regulator of adipogenic pathways, is not associated with obesity formation processes in a limited Turkish population. The results obtained should be confirmed in larger and different populations in order to be certain.