Müsin-1 (MUC1) ve Müsin-4 (MUC4) genlerinin farklı üreme dönemlerindeki sıçanların uterus dokusunda ekspresyon düzeylerinin araştırılması
Investigation of expression levels of uterus in rats in different reproduction periods of Mucin-1 (MUC1) and Mucin-4 (MUC4) genes
- Tez No: 577309
- Danışmanlar: PROF. DR. NURCAN ARAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: MUC1, MUC4, İmplantasyon, Gen ifadesi, İleri maternal yaş, MUC1, MUC4, İmplantation, Gene expression, Advanced maternal age
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Gelişmekte olan ülkelerde çalışan kadınlarda doğurganlığın ertelenmesi yaygınlaşmıştır. Çalışmalar ileri anne yaşının spontan gebelik kayıpları, büyüme geriliği, ölü doğum, genetik anomaliler, kromozomal olmayan doğumsal anomaliler ve artmış yenidoğan ölümleri ile ilişkili olduğunu göstermiştir. İleri anne yaşına bağlı spontan gebelik kayıplarında embriyonun implantasyonunda rol oynayan moleküler mekanizmaların aydınlatılması önem taşımaktadır. Müsin (MUC) genleri fare, Makak maymunları ve insan trofoblastlarında eksprese edilmektedir. Dişi üreme sisteminde, MUC1 ve MUC4 genleri, uterus epitelyumunda ifade edilir. MUC1 ve MUC4 genlerinin ifade düzeylerinin implantasyon penceresi sürecinde embriyo tutunmasında önemli rol oynadığı düşünülmektedir. Bu çalışmada, erişkin öncesi [2-3 hafta], erişkin [6-8 hafta] ve yaşlı dönemlerindeki [20-30 hafta] Wistar albino cinsi dişi sıçanların uterus dokularındaki MUC1 ve MUC4 genlerinin ifade düzeyleri araştırılmıştır. MUC1 geninin ifade düzeyinin erişkin gruba göre yaşlı grupta anlamlı derecede yüksek olduğu [p=0,037], Erişkin gruba göre erişkin öncesi grupta anlamlı fark olmadığı [p=1.000], erişkin öncesinde ise yaşlı gruba göre anlamlı derecede düşük olduğu tespit edilmiştir [p=0,006]. MUC4 geninin ifade düzeyinin ise erişkin grubuna göre erişkin öncesi grupta anlamlı derecede düşük olduğu [p=0,010], erişkin gruba göre yaşlı grupta anlamlı bir fark olmadığı [p=0.078], erişkin öncesi grubunda ise yaşlı gruba kıyasla ifade düzeyinde anlamlı derecede düşük olduğu belirlenmiştir [p=0,004]. İleri anne yaşı MUC1 geninin ifade düzeyinin artması nedeniyle implantasyon başarısını olumsuz yönde etkileyebilir. Erişkin öncesi sıçanların endometrium dokusunda MUC4 geninin ifadesinin düşük olması implantasyon için henüz hazır olmadığının göstergesi olabilir. Her iki genin de endometriumda belirli bir düzeyde tutulması implantasyon başarısı için önemli olabilir.
Özet (Çeviri)
Deferral of fertility has become widespread in women working in developing countries. Studies have shown that advanced maternal age is associated with spontaneous pregnancy losses, growth retardation, stillbirth, genetic anomalies, non-chromosomal congenital anomalies, and increased neonatal mortality. However, there is a need to elucidate the molecular mechanisms involved in the implantation of embryos in spontaneous pregnancy loss with advanced maternal age. Mucin (MUC) genes are ex- pressed in mice, macaque monkeys and human trophoblasts. In the female reproductive system, MUC1 and MUC4 proteins are ex- pressed in the uterine epithelium and are believed to regulate embryo implantation with anti-adhesion effect. The MUC1 and MUC4 genes play an important role in embryo attachment during different breeding periods. In this study, the expression levels of MUC1 and MUC4 genes in uterine tissues of pre-adult (2-3 weeks), adult (6-8 weeks) and elderly (20-30 weeks) female Wistar albino rats will be investigated by Real-Time PCR system. MUC 1 gene expression level was significantly increased in elderly group according to the adult group [p=0,037], no difference in pre-adult group according to adult group [p=1,000] and significantly decreased in pre-adult group acoording to elderly group [p=0,006]. MUC 4 gene expression level was decreased in pre-adult group according to adult group [p=0,010], there was no difference between the adult group and elderly group [p=0.078], also determined decreased expression level in pre-adult group according to adult group [p=0,004]. Advanced maternal age may adversely affect implantation success due to increased expression of MUC1 gene. Low expression of MUC4 gene in pre-adult rats in endometrial tissue may indicate that they are not yet ready for implantation. Keeping the endometrium at a certain level in both genes may be important for implantation success.