Halit Ziya Uşaklıgil ve Mehmet Rauf' un romanlarında varlık deneyimi olarak deniz
The marine as the existence experience in the novels of Halit Ziya Uşakligil and Mehmet Rauf
  1. Tez No: 577316
  2. Yazar: YEŞİM ESİN HAMAMCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVAL ŞAHİN GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Halit Ziya Uşaklıgil, Mehmet Rauf, Servet-i Fünûn, deniz, kara, sahil, epifani, görü anlatısı, bulanık zihin, Halit Ziya Uşaklıgil, Mehmet Rauf, Servet-i Fünun Era, nautical, terrafirma, coast, epiphany, visual narrative, cloudy mind
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Bu tezin amacı Halit Ziya Uşaklıgil ve Mehmet Rauf romanlarındaki“denize bakmak ve düşünmek”eyleminin karakterlerde neye karşılık geldiğini anlamlandırmaktır. Denizin varlığının özelliklerini açıklarken farklı perspektiflerle yeni bir okuma imkânı sağlama ve tez okuyucusunun da çabalarına yer vererek denizin“üç boyutlu”luluğunda sunulan örtük manaları açığa çıkarmayı amaçlar. Servet-i Fünûn dönemi yazarlarının romanlarında denizin incelenmesinin tez konusu olmasının amacı, bunun romanlarda bir tema olup olmamasından ziyade farklı bir okuma denemesi gerçekleştirmek, denizsu yüzeysel imgelerinin altındaki çok daha derin, inatçı imgeleri açığa çıkarmaktır. Bu da tezimin çıkış noktasını oluşturmaktadır. Bunu yaparken kullanacağım kavramları – epifani, görü anlatısı, karasal değerler, deniz değerleri…- açıklayıp denizin varlığının ne manaya geldiğinden bahsettim. Servet-i Fünûn döneminde sadece Halit Ziya Uşaklıgil ve Mehmet Rauf'un romanlarına yer vermemin sebebi ise bahsedeceğim kavramları incelemeye elverişli olmaları, dönemin öncüleri ve karakteristiklerini eserlerinde barındırmalarıdır. Dahil edilmeyen romanlar ve Servet-i Fünûn'dan sonraki dönemlerde denizin varlığı ayrı bir araştırma konusu olabilir ve aralarındaki kavramsal farklılıklar karşılaştırılabilir. Türk edebiyatı üzerine yazılantabiatın konu edinildiği inceleme tezleri mevcutsa da bunlar daha genel kapsamlı, coğrafî bilgiler üzerinden ilerleyen ve doğanın temel sembollerini yansıtan araştırmalardır. Bu çalışma ise doğanın bir parçası olarak denizin varlığının bireysel bir değişim/dönüşüm süreci yaratıp yaratmadığı, ruhbilimsel çözümlemeleri, sembolik olarak nasıl kullanıldığına odaklanarak bunları adlandırır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to interpretation of the meaning in the act of“overlooking the sea and thinking”in the novels of Halit Ziya Uşaklıgil and Mehmet Rauf. As well, provide a new reading perception and the sea's three dimensional including the reader's efforts to reveal the implicit meaning of the sea while identifying the features of the sea as a living creature. The purpose of exploration of the boundaries of the sea in the novels of Servet-i Fünun authors is to bring another aspect of reading and revealing the deeper, persistent images behind the sea-water surface other than researching sea as a theme. Which creates the point of origin of my study. In my research, I explained the meaning of the terms of -epiphany, visual narrative, terrestrial values, nautical values…- and the meaning of the sea. The reason for me to study only the novels of Halit Ziya Uşaklıgil and Mehmet Rauf is mainly they are the eligible examples of the Servet-i Fünun containing the most distinctive characteristics and pioneers of the era. In the meanwhile, it is also possible to make a similar study of comparison of the conceptual differences in the Post Serveti Fünun Era novels and the ones which were not included in my research. Although there are dissertations in the Turkish Literature which were discussing the nature through a more general view with more geographical information reflecting fundamentals of the nature whereas this study focuses whether the entity of the sea as a part of nature creates an individual transformation alternation/ transformation process, a psychological analysis and identifies how they all represented symbolically.