William Shakespeare'in Lady Macbeth ve Desdemona karakterlerinin Giuseppe Verdi'nin operalarına uyarlanışı
Adaptation of Shakespeare's characters Lady Macbeth and Desdemona to the operas of Giuseppe Verdi
- Tez No: 577329
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF DAMLA YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Giuseppe Verdi, William Shakespeare, Othello, Otello, Macbeth, Lady Macbeth, Desdemona, Giuseppe Verdi, William Shakespeare, Othello, Otello, Macbeth, Lady Macbeth, Desdemona
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Müzikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Bu tez, William Shakespeare'in Othello ve Macbeth oyunlarının kadın başkarakterleri Lady Macbeth ve Desdemona üzerinden, Giuseppe Verdi'nin Shakespeare'i opera sahnesinde nasıl yorumladığını, bu bağlamda farklı disiplinlerin birbirinden ne şekilde etkilendiğini, oyundaki karakterlerin bestecinin müziğiyle nasıl bir değişim geçirdiğini saptamayı amaçlamaktadır. Kadın başkarakterlerin yaratım sürecine etki edebileceği düşünülerek, hem şairin hem de bestecinin yaşadığı dönemde kadının toplumdaki yerine de değinilmiştir. Birinci bölüm çalışmanın amacını ve yöntemlerini içerir. İkinci bölümde Verdi'nin operalarında dramaya verdiği önem ve üçüncü bölümde Shakespeare ile Verdi'nin yaşadıkları dönemlerde eserlerin yaratım sürecini etkileyen benzer unsurlar ele alınır. Dördüncü bölümde XVII.yüzyıl İngiltere'sinde ve XIX.yüzyıl İtalya'sında kadının toplumdaki yerine ilişkin genel bir değerlendirme yer alır. Beşinci bölümde Macbeth ve Otello operalarının librettolarının kimler tarafından nasıl hazırlandığı ve Lady Macbeth ile Desdemona karakterleri açısından opera ile oyun arasındaki farklılıklar ele alınır. Altıncı bölüm Verdi'nin kadın başkarakterlerine ilişkin genel bir bilgi verdikten sonra, Lady Macbeth ve Desdemona karakterlerinin özelliklerine ve karakterlerin operada nasıl değiştiğine odaklanır. Yine bu bölümde söz konusu karakterlerin operadaki arya ve düetleri müziksel bir bakış açısıyla değerlendirilir ve sahnede bu karakterleri ilk defa canlandıran sanatçılara değinilir. Yedinci ve son bölümde ise çalışmanın sonuç kısmı yer alır.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the heroines of Verdi's Macbeth and Otello - Lady Macbeth and Desdemona respectively - and aims at determining Verdi's interpretation of Shakespeare in the operatic stage, as to how different disciplines are effected from each other and how the characters of the play undergo a change with Verdi's music. The thesis also makes reference to women's status in the society where the composer and the poet lived, considering that it may have an effect on the creation process of the heroines. The first chapter includes the purpose and methods of the thesis. The second chapter sets forth the importance that Verdi gives to drama in his operas and the third chapter deals with the similar conditions effecting the creation process of the works of Sharespeare and Verdi in the times that they lived. The fourth chapter gives an overview of women's status in the 17th century England and the 19th century Italy. The fifth chapter provides information on the librettists of the operas Macbeth and Otello, as to how the librettos were prepared and the differences between the play and the opera in terms of Lady Macbeth and Desdemona. After the general introduction provided on Verdi's heroines, the sixth chapter focuses on the characters of Lady Macbeth and Desedemona, as to how they are transformed in the operas, their arias and duets and the singers who first personated them on stage. The seventh and final chapter includes the conclusion part of the thesis.