Farklı yüklerdeki olimpik kaldırış varyasyonlarının kuvvet gelişim oranları ve optimal yükün belirlenmesi
Determination of optimal load and rate of force development in different olympic lift variations
- Tez No: 577330
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM BULGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kuvvet gelişim oranı, olimpik kaldırış, optimal yük, Rate of force development, olympic lifting, optimal load
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışma, olimpik kaldırış varyasyonlarında farklı yüklerde uygulanan kuvvet, güç ve zirve kuvvet gelişim oranı farklılıklarını ve farklı yüklerde gerçekleşen kaldırışlar sırasında optimal güç çıkışının bulunarak optimal yükün hesaplanmasını amaçlamaktadır. Araştırmaya, en az üç yıl boyunca aktif egzersiz yapan, fitness egzersizlerine hakim olan ve olimpik kaldırış tekniklerini uygulayabilen 10 erkek gönüllü olarak katılmıştır. Katılımcıların önceden alınmış“1 tekrar maksimum (TM) Hang power clean”ağırlıklarına göre %60-%70-%80 ve %90'daki yüklerde "Mid-thigh high pull (MTHP) ve hang power clean (HPC) egzersizlerini uygulamaları istenmiştir. Katılımcılar 3D hareket sistemi Qualisys Track Manager'da analiz edilmek üzere vücutlarının belirli bölgeleri işaretlenmiş ve kalibrasyon oluşturularak kaldırışlar kayıt altına alınmıştır. Elde edilen kinematik veri değerleri, kaldırışların kuvvet, güç ve zirve kuvvet gelişim oranları direkt yolla hesaplanarak analizleri SPSS 19.0 ((SPSS Inc., Chicago, IL, USA) progamında değerlendirilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgularda, her iki kaldırış arasında kuvvet, güç ve zirve kuvvet gelişim oranları arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir (p%80 civarında yükleri kullanmaları optimal performans gelişimi sağlamaları için önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aims of this study were to determine the differences in force, power and rate of peak force development applied at different loads in Olympic lift variations and to calculate the optimal load by finding the optimal power output at different loads. 10 male athletes (mean age, 25.5 ± 1.4 years; mean height, 182.1 ± 3.4cm; mass average; 84.5 ± 6.2kg; 1TM hang power clean weights; 84 ± 13.7), who had an exercise experience for at least three years and could apply Olympic lifting variations, were participated this study voluntarily. Athletes were asked to perform mid-thigh high pull (MTHP) and hang power clean (HPC) exercises at 60% -70% -80% and 90% loads according to their previously received '1 repetition maximum (RM) Hang power clean' performance. Qualisys Track Manager (Version 2.12) which was a three dimensional motion analysis software were used for collecting kinematic parameters during lifting performances. Reflector markers were attached to the athletes and T calibration method was used for the field calibration. The obtained kinematic data values such as velocity an acceleration, also power, force and rate of peak force development ratios were calculated and analyzed in SPSS 19.0 (SPSS Inc., Chicago, IL, USA) program. In findings, there were significant differences between the force, power and rate of peak force development between the two different variations of lifting (p 80% for strength-speed development to ensure optimal performance improvement.