Kültürel kimliğin inşasında radyo
The role of radio i̇n the construction of the cultural identity
- Tez No: 577375
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sosyoloji, Radio and Television, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Radyo - İletişim - Kimlik – Milliyetçilik - Etnisite, Radio - Communication - Identity – Nationalism – Ethnicity
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
İletişim tarihi ve özellikle radyo yayıncılığı Türkiye'de çok az çalışılmış konuların başında gelmektedir. İletişim ve kimlik ilişkisine dair meseleler ihmal edilirken, kimlikle ilişkili çalışmalar daha çok politik tarihsel bir süreç içerisinde ele alınmışlardır. Bu çalışmada, radyo özelinde iletişim aracılığıyla milletin hayal edilmesi olarak kimliğin inşası ele alınmıştır. Radyonun diğer kitle iletişim araçlarına kıyasla yormadan, okuma-yazma edimlerini gerektirmeden tüm halka hitap edebilme kabiliyeti, onu bütünleştirici ve homojenleştirici bir teknoloji haline getirmektedir. Katı toplumsal sınırları aşabilmesi, kültürel seçkinlerin tahakkümünü gayrı-maddi özelliğiyle aşabilme gücü; daha geniş kesimleri kimlik inşasına dâhil edebilmesi, radyo teknolojisinin özgün tarafıdır. Görselliği ön plana çıkaran ve görme duyusuna hitap eden diğer basın-yayın araçlarının kesinliğine ve saydamlığına karşı radyo, duyma duyusuna hitap ederek, diyalojik ilişkisi sayesinde cemaatin tahayyülünü kolaylaştırmaktadır. Bu durum, radyoyu kimlikleştirmenin, etnik politik öznelliğin yaratılmasının ve şekillendirilmesinin propaganda aracı haline getirmektedir. Özetle bu çalışmada inşa edildikçe kendi içine kapanan ve sabitlenen etnik kimliğin inşasında radyo iletişiminin rolü literatür taraması ve derinlemesine görüşmeler eşliğinde irdelenmiştir. Radyonun dinleyici ile ilişkisi, kimliğe ilişkin imgelemleri mekândan bağımsız olarak tedrici bir şekilde iletmesi, etnik kimliğe dair sınırları hatırlatması, dinleyici kitlesi içerisinde yarattığı duygu ve duygulanımların kimlik inşasındaki rollerinin açığa çıkarılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
History of communication and especially radio broadcasting aren't widely studied subjects in Turkey. The issues about the relationship between communicaton and identity are neglected, moreover studies about identity mostly discussed in a political historical process.In this study, the construction of identity discussed as an imagined nation through communication in the context of radio. Because of the radio's ability of public speaking, which doesnt't require the literacy performance in comprasion with other mass media, it becomes an integrating and homogenising technology. Surpassing the strict social borders, the power of overcome the cultural elite's hegemony with its intangible character and the ability of adding broader segments into the construction of identity are unique aspects of the radio. Despite the visual media organ's certainty and transparency, the radio addresses to the people's sense of hearing. By means of dialogical relation, the radio eaeses the communities imagination. Thus radio becomes a propaganda tool of identification and creating ethno-political subjectivity. This study examines the role of radio communication in the construction of ethno-identity, which closes and locks onto itself at this ongoing construction process, accompanied with literature review and in-depth interviews. This study aims to disclose the radio's relationship with its audience and the role of radio in the process of identity construction by creating emotions and affectivity in its audience.