Doğurganlık ve çocuk doğurmaya yönelik tutum ölçeği Türkçe formunun geçerlik ve güvenirlik çalışması
The validity and reliability study of the Turkish version of thethe attitudes toward fertility and childbearing scale (afcs)
- Tez No: 577378
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURSEN BOLSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Doğurganlık, Tutum, Geçerlik, Güvenirlik, Fertility, Attitudes, Validity, Reliability
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Bu çalışmada, 2015 yılında Söderberg ve arkadaşları tarafından ikinci versiyonu geliştirilen Doğurganlık ve Çocuk Doğurmaya Yönelik Tutum Ölçeği (AFCS, Attitudes Toward Fertility And Childbearing Scale)' nin Türkçe geçerlik ve güvenirlik çalışmasının yapılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Metodolojik tipte olan araştırmanın örneklemini, Manisa ilindeki 20-30 yaş grubu henüz anne olmamış 240 kadın oluşturdu. Veriler, araştırmacı tarafından Birey Tanıtım Formu, Doğurganlık ve Çocuk Doğurmaya Yönelik Tutum Ölçeği kullanılarak toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde tanıtıcı bilgilerin sayı yüzde dağılımları, dil geçerliliği, kapsam geçerlik indeksi, yapı geçerliliği (Doğrulayıcı ve açıklayıcı faktör analizi), standart hata, Cronbach Alfa katsayısı, madde toplam puan korelasyonu ve ölçek tepki yanlılığı testleri kullanıldı. Bulgular: Ölçek üç alt boyuta dağıldı, açıkladığı toplam varyans %65,10 olarak bulundu. Ölçek alt boyut Cronbach Alfa katsayıları sırasıyla birinci faktör;“Şimdiki Engel”α= 0,89, ikinci faktör;“Gelecekteki Önem”α= 0,92, üçüncü faktör;“Kadınlık Kimliği”α= 0,90 olarak bulundu. Madde analizi sonucunda maddelerin madde alt boyut puan korelasyonları şimdiki engel alt boyutunda 0,60-0,82, gelecekteki önem alt boyutunda 0,75-0,85, kadınlık kimliği alt boyutunda 0,78-0,90 arasında bulundu. Ölçek doğrulayıcı faktör analizi uyum indeksleri incelendi ve x2/df, CFI, NFI, NNFI indekslerinin kabul edilebilir değerlerde olduğu, RMSEA, GFI ve AGFI indekslerinin ise kabul edilebilir değerleri karşılamadığı belirlendi. Sonuç: Doğurganlık ve Çocuk Doğurmaya Yönelik Tutum Ölçeği Türkçe formunun yapılan analizler sonucunda kabul edilebilir derecede geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, the validity and reliability study of the Turkish version of scale Attitudes Toward Fertility And Childbearing Scale (AFCS) developed by Söderberg and his colleagues in in 2015 was aimed. Materials and Methods: The sample of the methodological study consisted of 240 woman who were not mothers yet in the 20-3 age group Manisa. All data were collected by the researcher using the individual identification form, Attitudes Toward Fertility And Childbearing Scale (AFCS). In the evaluation of the data, number percent distributions of the introductory information, language validty(Confirmatory and Explanatory Factor Analysis), standard error, cronbach's Alpha coefficient, item total score correlation and scale response bias tests were used. Findings: The scale was divided into three sub-dimensions, explaining that the total variance was found to be %65,10. The Coronbach Alpha coefficients of the scale are; the first factor' current obstracle' alpha=0,89, the second factor ' importance in the future' Alpha=0,92 and the third factor' famele identity' alpha=0,90. As a result of item analysis, item sub-dimensions score correlations of the items were found between 0,60-0,82 in the 'current obstracle' sub-dimension and 0,75-0,85, in the 'future importance' sub-dimencion and 0,78-0,90 in the sub-dimencion of famele identity. Compliance indices of scale confirmatory factor analysis were examined and it was observed that x2/df, CFI, NFI, NNFI indices met acceptable values and RMSEA, GFI and AGFI indices didn't meet acceptable values. Result: Turkish version of Attitudes Toward Fertility And Childbearing Scale was found to be on acceptable and reliable valid.