İstanbul dergisi'nin sistematik indeksi ve incelenmesi
Systematic index and anlysis of Istanbul magazine
- Tez No: 577379
- Danışmanlar: PROF. DR. RAHİM TARIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: İstanbul, İstanbul Halkevleri, Halkevleri, Neşet Halil Atay, süreli yayın, Istanbul, Istanbul Community Center, Community Center, Neşet Halil Atay, periodical
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 240
Özet
Dergi incelemeleri, derginin çıktığı dönemi daha iyi anlayıp yorumlamamızı sağlayan ilk elden kaynaklardır. Dergiler; yayımlandıkları dönemin siyasî, tarihî, sosyokültürel yönlerinin incelenmesinde araştırmacılara büyük kolaylıklar sağlar. Dergiler sayesinde dönemin kültür ve sanat hareketlerinden haberdar olmakla kalmayıp yine dergilerin çıktığı döneme ilişkin yazar ve sanatçıların dikkatlerini de nerelere ve hangi konulara yönelmiş olduğunu da görürüz. İstanbul dergisi, İstanbul Halkevlerinin ortak sanat ve edebiyat yayın organı olarak, 1 Birincikânun (Aralık) 1943'te, çıkmaya başlayıp; 31 Aralık 1946'da 74 ve 75. sayılarını ortak çıkararak kapanır. Dergi on beş günde bir, 34x24 ebatında, kapak ve reklamlar hariç on altı sayfa olarak yayımlanmıştır. Derginin imtiyaz sahibi Hâmit Ongunsu, genel yayın müdürüyse Falih Rıfkı Atay'ın kardeşi Neşet Halil Atay'dır. Dergi, İstanbul Halkevlerinin çalışmalarını göstermesi amacıyla İstanbul İl İdare Kurulu eliyle çıkarılmak üzere kurulmuş, birçok münevveri yazı kadrosunda buluşturmuştur. Hazırlanan bu tez;“derginin incelenmesi”,“alfabetik indeks”,“konularına göre tasnif”ve“yazar kadrosu”ndan oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Journal reviews are first sources that enable us to better understand and interpret the period in which the journal is published. Magazines; they provide great convenience to researchers in the study of political, historical and sociocultural aspects of the period in which they are published. Thanks to the magazines, we are not only aware of the culture and art movements of the time, but also where and what subjects the authors and artists have been paying attention to. Istanbul magazine, as the common art and literature publication of Istanbul Halkevleri (Community Center) , 1 Birincikanun (December) in 1943, began to publish; On December 31, 1946, the 74 and 75th numbers jointly published and since this date the magazine haven't publish. The magazine is published every fifteen days, in large sizes, and in sixteen pages, excluding covers and advertisements. The owner of the journal is Hamit Ongunsu, and the director of the publication is Neşet Halil Atay who brother of Falih Rıfkı Atay. The magazine was established to be published by the Istanbul Provincial Administrative Council with the aim of demonstrating the work of the Istanbul Community Centers. This thesis prepared; are being includes that“analysis of the journal”,“alphabetical index”,“classification according to subject index”and“writer staff ”.